Khamis, 6 Januari 2011

fakta. episod 11

sebuah gedung tekstil yang tersohor itu ada promosi jualan murah sampai 70% diskaun katanya.

kamu pun ke situ.

sampai ke rumah,

kamu mengadakan sidang DUN tergempar yang dihadiri para kaum-kaum ibu di tempat kamu tinggal.

"kain ni murah I cakap U..berbaloi-baloi I jalan berbatu-batu ke situ!"

"berapa rege nye??"

puan X bertanya dengan perasaan hasad.

"murah I cakap U.RMxxx.xx je~~"

kemudian dari satu sudut,

puan XX ketawa berdekah-dekah.

"I beli RMxxx.xx je kat gedung XX~~RMxx.x lebih murah dari U tahu!!"

kamu terkedu.

mesyuarat dibubar.

kemudian kamu mati kerana terlalu malu.

(adaptasi daripada peristiwa yang sebenar)


*diskaun 70%?? mungkin ya mungkin tidak.

sifir mereka mudah :

harga asal RM100

jual RM150

diskaun RM 30.

kamu bayar RM120.

cilaka.

23 comments

6 Januari 2011 10:49 PG

Moralnya : jangan mudah terpedaya! :)

6 Januari 2011 10:52 PG

@kakcik

makcik pernah kena?

6 Januari 2011 10:55 PG

bujal..
patut buat kira2 tu sebelah iklan jualan murah...

6 Januari 2011 10:56 PG

@Ibu n Abah

haha~nanti saya tampal kat sebelah poster mereka~

6 Januari 2011 10:59 PG

ja_kel yek...?

:)



.

6 Januari 2011 11:00 PG

@tasekM

eh I tak sebut pun.habis lah u~~nanti kena saman~~haha~~

6 Januari 2011 11:37 PG

Setakat kelentong JAKEL tuh, sorry lah aku & family aku nak terpedaya..hahaha

6 Januari 2011 11:38 PG

Ada juga yang betul. Tapi jarang kita peduli.

Cara mudah (kadang2 nasib). Selalu survey benda idaman (atau kes dok lalu kawasan tu hari2 tiap kali lunch)..

Mula2 tengok harga sampai leh hafal..

Tengah bulan tengok sale ada... tengok lagi harga.

Adakala memang betul harga tidak naik semasa sale, masih sama seperti dulu mula tengok. Boleh lah beli, kan? kan?

Makcik ko yang sorang ni buat lagu tu ler... nasib2 kena juga yg betoi2 murah. Tapi tak selalu.

6 Januari 2011 11:39 PG

@Daddy Ziyyad

nasib baik saya ada kilang kain sendiri daddy!

6 Januari 2011 11:40 PG

@azieazah

saya tak suka diskaun sebab saya kaya.haha~~selalu saya survey dulu sama macam makcik~~

6 Januari 2011 11:56 PG

saya jarang membeli baju skang..cuma skang lebih membeli barang rumah.. rasenya takde penipuan kot kat ikea tuh..harga semua ada dlm buku

6 Januari 2011 12:00 PTG

@Cik Pah

ikea pun tipu.dia pakai kayu rijek.haha..

6 Januari 2011 12:06 PTG

sy jarang beli brg masa sale
selalu beli bila perlu saja

memang tektik berniaga
TAKDA SAPA NAK RUGI

huhuhu

6 Januari 2011 12:29 PTG

pakai t-shirt free ameno je

(tak rela)

6 Januari 2011 12:30 PTG

@BonekadalamChermin

eleh ye ka kamu tak gi sale??

bohong ah~~

haha~~

6 Januari 2011 12:31 PTG

@kucingorengemok

saya buat kain lap sahaja~~

6 Januari 2011 1:03 PTG

banyak yg kelabu asap tu jadinya. penjual rasa tertekan, pembeli kenalah tekan. kalau tak mahu kena tekan, buka minda cari tiang yang lurus semoga akan mendapat imej/bayang yang lurus. Perlu ada perubahan.....

6 Januari 2011 1:05 PTG

@Kakzakie

sebab tu saya tanam padi sendiri belakang rumah saya makcik!

eh~selamat datang makcik~~

6 Januari 2011 1:32 PTG

makcik tak pernah terpengaruh ngan diskaun tu.Harga sebenar kain tu yg sebenar, linkungan harga yg dah diskaun tu je.saja dorang nak putar alam, suami makcik ajar.

6 Januari 2011 1:53 PTG

saya selalu tersangkut dgn kasut2 new arrival yg xde diskaun.

berlagak kan? lalala~

6 Januari 2011 2:07 PTG

licik betul depa ye..?

sabor je lah

6 Januari 2011 2:20 PTG

mane-mane pun memang macam tu. keme ikot idea teman nih. kalo bekenan, rembat je. kalo murah alhamdulillah. kalo mahei, niat bantu ekonomi negare. setel!

6 Januari 2011 2:22 PTG

hitulah

memang kurang hasam!

Catat Ulasan