Selasa, 2 Ogos 2011

tempat lepas lelah.

saya tanggal kasut,

saya tolak pintu.

saya masuk dalam

di hadapan saya masa itu,

banyak mayat bergelimpangan.

ada yang tertiarap.

ada yang terlentang.

ada yang mengiring.

saya duduk bersila di hadapan satu mayat.

saya buka yasin.

belum sempat saya lafaz bismillah,

mayat terbangun tiba-tiba.

mayat pandang saya :

"ko ni agak-agak la bang..kot ye pun nak ngaji cari la port baik sikit..hoih!"

saya gelak kecil.

"ko tunjukkan aku mana port baik?"

mayat hidup pandang sekeliling.

mayat hidup pun gelak kecil juga.

mayat terlalu banyak sehingga memenuhi segenap ruang.

mayat hidup bangun.

mayat hidup laung azan.

ajaib.

semua mayat bangkit.

kemudian kami solat zohor berjemaah.

SURAU.
.
.
.
.
.
.
gunalah sebaiknya.

dengan TERTIB.

lagi-lagi di bulan RAMADHAN

1 ramadhan.

hari yang amat produktif.

*gambar sekadar hiasan.

132 comments

2 Ogos 2011 8:32 PG

chait... ingatkan kat bilik mayat mana tadi... ;p

2 Ogos 2011 8:33 PG

hahaha.
hantu la ko bujal.



.

2 Ogos 2011 8:33 PG

tidur kan sebahagian drpd ibadat masa puasa ni... biar la diorg rehat... kejap je tu...

2 Ogos 2011 8:37 PG

bulan puasa surau/masjid macam ada magnet. ramai tertarik nak pergi. siang/malam.

2 Ogos 2011 8:42 PG

- byk le air lior basi kat karpet surau tu nnti...

2 Ogos 2011 8:44 PG

Org dewasa bila lapar mudah mengantuk. Anak-anak bila lapar tak boleh tidur katanya...

2 Ogos 2011 8:46 PG

'surau' gua kat bilik fail, sedih tak?

2 Ogos 2011 8:48 PG

kihkihkih.. idea yang nakal.. ;)

2 Ogos 2011 8:49 PG

nice one!

2 Ogos 2011 8:51 PG

tu diaaa... ngangaaaa

2 Ogos 2011 8:55 PG

Surau kat tempat makchik dah la kecik..."mayat idup" pulak melebihi capacity...terpaksa makchik berZohor pukul 3...Dugaannnnn....

oh ingat mimpi keinsafan td..1 ramadhan johor mmg cuti..:)

2 Ogos 2011 8:58 PG

penah tgk mayat beraksi mcm ikan sardine dlm tin??? kalau x penah, blh dtg surau opis sy!


muahahha

2 Ogos 2011 9:01 PG

cari port kena berhemah...
hehehehehehe....
penuh bilik solat dengan 'mayat hidup'

2 Ogos 2011 9:07 PG

hahaha..suspen tul baca...
bulan puasa mmg surau akan penuh....dgn org tido....

2 Ogos 2011 9:09 PG

nasib baik mayat2 tu masih sedar laungan azan

2 Ogos 2011 9:16 PG

cian kat mayat idup tu ...nasib bujal tak kene sekeh...

2 Ogos 2011 9:17 PG

Igtkan kisah seram tadi. 1 Ramadhan adalah hari bertenaga dan bersemangat. Yeay!

2 Ogos 2011 9:21 PG

surau pakcik kat klinik ni pakcik kongker sorang2..hahahaha

2 Ogos 2011 9:31 PG

buat taik mata.....

2 Ogos 2011 9:39 PG

Surau jadi port tido dalam bulan puasa..hehe.



selamat berpuasa Bujal!!

2 Ogos 2011 9:39 PG

lari cepat2 nak chop port paling best dalam surau. pastu kunci sebab nak konker sorang2 ..hua hua

2 Ogos 2011 9:40 PG

Ala bujal ni, kasilah depa chance buat taik mata kejap. Kemarin makcik kat surau mid veli pun ada gak dua tiga 'mayat'.....
Bujal posa ke?

2 Ogos 2011 9:46 PG

biasalah tu


masa nilah nak tengok surau penuh


kalau tidak , susahhhh

2 Ogos 2011 9:49 PG

memasing cari port kat surau ye...

2 Ogos 2011 9:52 PG

kroohhh...kroooohh...

2 Ogos 2011 9:55 PG

macam-macam... ade ke yg carik surau utk tido di bulan pose?? sapa la agaknyer tu kan...

2 Ogos 2011 9:57 PG

haha. rajin betul baca yasin time zuhur. :p

2 Ogos 2011 10:02 PG

gua baru bangun tido terus komen entry ni ...

2 Ogos 2011 10:13 PG

terus tengahari ni rasa nak tdo...

2 Ogos 2011 10:20 PG

Ingatkan masuk ke kapal karam!

2 Ogos 2011 10:29 PG

comel!
untungla kamu dapat berjemaah tiap waktu :)

2 Ogos 2011 10:32 PG

hahahahah
nice lawak hoccay!

bagus jugak bujal ni
time rehat baca yasin lagi tu...
dapat jugak berjemaah kan???

haha...bergelimpangan...tiba waktu jgn tak nampak batang hidung...=)

2 Ogos 2011 10:38 PG

rasa nak conteng misai je kat makhluk yang tidor ternganga tu..

2 Ogos 2011 10:44 PG

adoi.. mula2 makcik dah suspen..

2 Ogos 2011 11:12 PG

sebenarnya itulah tempat yang paling best untuk tidur petang...hehe

2 Ogos 2011 11:15 PG

hahaha..kuangasam betul...

2 Ogos 2011 11:20 PG

gua fikir nak memancing..

nganga baik punya.

2 Ogos 2011 11:38 PG

mayat hidup biasalah tu, surau ngan masjid jadi port.

2 Ogos 2011 11:38 PG

pon2.. lori milo benti depan umah, nk kasi 2 3 sachet milo 3in 1 utk berbuka nt.. =)
http://lolz-l.blogspot.com/2011/08/bangun-sahur-buat-aper.html

2 Ogos 2011 11:39 PG

tido kt masjid letteww~

best.sejuk jer... kikikii~

2 Ogos 2011 11:40 PG

ish..ish..suspen masa baca mula2 tadi..hehehe

kat ofis kita takde surau..tapi ada bilik fail yg kami jadikan bilik solat

2 Ogos 2011 12:09 PTG

Hahaha...Ate riang ria baca N3 ini.

Biasalah aktiviti lunch hour kalau tak makan, tidur lah.. tidur sblm zohor namanya qailulah. Ok pe, mayat2 hidup tu. Depa tau tidur ms bln pose dapat pahala beb (asal jgn berlebihan), lebih baik dari ngumpat kan....

2 Ogos 2011 12:12 PTG

hahah.taktik keji tp kesannye mendalam aku agak.keh3

2 Ogos 2011 12:14 PTG

baru 1 ramadhan bang,
kite tgk 2,3 ramadhan

2 Ogos 2011 12:26 PTG

itu belum masuk surau perempuan..lagi ramai kot mayat..hahaha..sbb tu dee turun solat lambat sket..kul 2 petang..mayat2 dah meninggalkan surau utk bertugas..

2 Ogos 2011 12:27 PTG

port tido saye bawah meja ;p

x kaco sesape ;p

2 Ogos 2011 12:33 PTG

dalam bilik kecik belakang meja yg gelap gelita, semua orang taknak masuk tapi saya sorang je suka masuk dan tidur disitu beralaskan kotak

2 Ogos 2011 12:41 PTG

dan kat surau yg ada ekon...perghhh!!

2 Ogos 2011 12:51 PTG

hahahahhahha......
semue mayat terkene kejutan la nina...
psl x der bau kapur barus bertukar bau nasi kandar.....hhehehhehe...

2 Ogos 2011 1:30 PTG

Assalam,

Nice words. Kasihan...

Ngapa'in Ramadhan ramai transform jadi mayat?? ihiikss..

Di kantor guwe enggak ada mayat2 gitu.... matcham matcham ajer

2 Ogos 2011 1:42 PTG

mujur ku cepat tangkap..
hahaha..
biasalah tempat port paling sesuai utk orang tidur di bulan posa

2 Ogos 2011 1:55 PTG

baru tahu surau rupanya multi purpose jugak ye... hehehe...

2 Ogos 2011 3:10 PTG

*gambar sekadar kemalasan...

2 Ogos 2011 3:16 PTG

den pon kekadang jadi mayat idop gak..errrrr..

2 Ogos 2011 3:58 PTG

hahaha..
jd myt kjap dahla..jgn lelame
slmt pose!

2 Ogos 2011 4:33 PTG

@ejaMaria

keh keh~

2 Ogos 2011 4:34 PTG

@tasekM

bulan pose hantu dirantai~keh keh~

2 Ogos 2011 4:34 PTG

@ejaMaria

tidurlah sepuasnya~asal tertib~he~~

2 Ogos 2011 4:35 PTG

@nizamsani

tapi bulan pose sahaja~haih~

2 Ogos 2011 4:35 PTG

@AI

peta sana sini~keh keh~

2 Ogos 2011 4:36 PTG

@Kakzakie

tapi biar saya lapar~jangan anak~~

2 Ogos 2011 4:36 PTG

@kucingorengemok

redha je la~~

2 Ogos 2011 4:36 PTG

@aizamia3

saya selalu buat camtu~haha~~

2 Ogos 2011 4:36 PTG

@RepublicAku

keh keh~

2 Ogos 2011 4:37 PTG

@Kazaztan Team

zalim tak lawak saya? haha~

2 Ogos 2011 4:37 PTG

@Eye_nee

sabo je la~~

2 Ogos 2011 4:38 PTG

@Rina AVAIL a.k.a Cik Betty

syok ah duk johor~

2 Ogos 2011 4:38 PTG

@sha a.s

surau sempit kah? haha~~

2 Ogos 2011 4:39 PTG

@Ibu n Abah

padahal bawah ofis pun ble lepak hapa? he~~

2 Ogos 2011 4:39 PTG

@aanie

bulan puasa je~~he~~

2 Ogos 2011 4:40 PTG

@alien

kalau tak bangun jugak memang aku bacakan yasin je~haha~~

2 Ogos 2011 4:40 PTG

@ikatankasihku

diorang tak berani~saya badan besar~keh keh~~

2 Ogos 2011 4:40 PTG

@Mommy Fara

masuk hari ke dua? semua kendur~~haha~

2 Ogos 2011 4:41 PTG

@Daddy Ziyyad

bawak bantal sekali tak? keh keh~

2 Ogos 2011 4:41 PTG

haha...terus segar mata bila baca ni..

2 Ogos 2011 4:41 PTG

@Chik Att

amat bahagia tahu! keh keh~~

2 Ogos 2011 4:42 PTG

@Pena Marhaen

aku rasa tak berapa patut~~

selamat berpuasa karlos!

2 Ogos 2011 4:42 PTG

@amirah

itu amat tak patut!keh keh~~

2 Ogos 2011 4:43 PTG

@makcikkantin

saya pose~baru pas sahur~keh keh~

2 Ogos 2011 4:43 PTG

@pB

time pose je la~~bulan lain time zohor kat kedai makanlagi~~

2 Ogos 2011 4:43 PTG

@NM02

surau ada ekon~~keh keh~

2 Ogos 2011 4:44 PTG

@PK

abang.bangun abang.

2 Ogos 2011 4:44 PTG

@.:nhalilah:.

saya balik rumah terus~bilik saya ada ekon~lagi syok~haha~~

2 Ogos 2011 4:45 PTG

@gadisBunga

ala~~gimik je~~nak sakat kawan~he~~

2 Ogos 2011 4:45 PTG

@ORLANDO AHMAD

bagus betul tu~

2 Ogos 2011 4:46 PTG

@wahida

bawak beg telekung buat bantal! keh keh~

2 Ogos 2011 4:47 PTG

@kakcik

he~~kekonon cerita seram~haha~~

2 Ogos 2011 4:47 PTG

@tupaimerah

takdela tiap waktu~he~~

2 Ogos 2011 4:47 PTG

@miloais

keh keh~~saya tak bagus makcik~~

2 Ogos 2011 4:48 PTG

@Penulis Bogel (the naked writer)

ada jugak yang macamtu~he~~

2 Ogos 2011 4:48 PTG

@DrSinga

keh keh~~jangan kakak~~

2 Ogos 2011 4:49 PTG

@rATu kEBaYA

he~saje buat saspen~

2 Ogos 2011 4:50 PTG

@Bigdaddyz

tidurlah sepuasnya~keh keh~~

2 Ogos 2011 4:50 PTG

@hanaahmad

keh keh~

2 Ogos 2011 4:51 PTG

@ghost writer

mancing pejadah~panas bang~~

2 Ogos 2011 4:51 PTG

@Cik Ina Do do Cheng

yang peliknya ofis ada tempat rehat~~he~

2 Ogos 2011 4:52 PTG

@L

bagi yang sekilo terus la bang~keh keh~

2 Ogos 2011 4:52 PTG

@catherine-

masjid tempat saya takde ekon~~haih~

2 Ogos 2011 4:52 PTG

@PUTUBAMBU

asal ada tempat solat alhamdulillah~~he~~

2 Ogos 2011 4:53 PTG

@Ann Huda (Ate)

tidur jangan berlebihan dan kena tertib~jangan la tidur kat surau sampai terselak sana sini~keh keh~~

2 Ogos 2011 4:53 PTG

@aleen aiden

lawak keji~keh keh~~

2 Ogos 2011 4:54 PTG

@nurniyusoff

2 3 ramadhan diorang bawak bantal terus~haha~

2 Ogos 2011 4:54 PTG

@Dee

yang perempuan tido jangan sampai terdedah sana sini~~he~~

2 Ogos 2011 4:54 PTG

@MasZuber

cun.boleh join? keh keh~

2 Ogos 2011 4:55 PTG

@eLL

ble jadi port makan tu~keh keh~

2 Ogos 2011 4:55 PTG

@kaklong

heaven~haha~~

2 Ogos 2011 4:56 PTG

@Hantu Kak Limah

hoih~apsal nama saya jadi nina?

makcik letih sangat pose ye~~keh keh~~

2 Ogos 2011 4:56 PTG

@mamawana

sebab tidur tu latihan mati~he~~

2 Ogos 2011 4:56 PTG

@Citarasa Rinduan

pandai akak~~sebab cepat tangkap~haha~~

2 Ogos 2011 4:57 PTG

@James Alexander

kalau ble berniaga~takkan la tak ble tido~~tul tak? keh keh~

2 Ogos 2011 4:57 PTG

@gedek!

amat malas~keh keh~~

2 Ogos 2011 4:57 PTG

@b a m b a m ' s

janagn terus terbungkang sudah~keh keh~~

2 Ogos 2011 4:58 PTG

@^baju kurung^

he~~salam ramadhan baju kurung!

2 Ogos 2011 4:58 PTG

@lieynanilaz

segar terus? dapat sirap kah? haha~~

2 Ogos 2011 5:29 PTG

hahaha
dah xde port utk rehat..
suh bos kamu sediakan bilik rehat beraircond..
baru best sikit..

2 Ogos 2011 8:24 PTG

kalau x baring 2 saat,confirm 2minit mst bring jugak,kalau x malu la...hehe

2 Ogos 2011 9:12 PTG

mesti mahal harga rambut~~
^__^

2 Ogos 2011 11:24 PTG

ingat siri misteri nusantara td hehe...

3 Ogos 2011 2:05 PG

sesuai baca entri ni sambil dengar zombie-the cranberries

3 Ogos 2011 5:52 PG

sejak puasa, saya tak bole tido siang. nape ek?

3 Ogos 2011 5:52 PG

sejak puasa, saya tak bole tido siang. nape ek?

3 Ogos 2011 3:10 PTG

@CassiaSiamea

ada tempat rehat~tapi takde dinding~~malu ah~~

3 Ogos 2011 3:10 PTG

@Tasha

selalaunya 2 jam terus~keh keh~~

3 Ogos 2011 3:11 PTG

@yani

sebulan rm8~keh keh~~

3 Ogos 2011 3:11 PTG

@~izan~

saje buat saspen~keh keh~

3 Ogos 2011 3:12 PTG

@SynicalMind

ataupun sambil tengok shaun of the dead~keh keh~~

3 Ogos 2011 3:12 PTG

@SyidaGorjes

eleh~~tipu ah~~keh keh~~

3 Ogos 2011 3:40 PTG

kesian

4 Ogos 2011 12:10 PG

@bujal X
hahahahaaa! macam siol lu suggest cite ngeri tu! jangan lupa jugak ada banyak tip nak hidup dalam dunia zomba-menyomba ni kat zombieland.

Catat Ulasan