Jumaat, 12 Ogos 2011

kaedah menggalak.

saya buka tabung,

kemudian saya balikkan.

syiling semua keluar bertaburan.

saya kumpulkan duit 20 sen menjadi RM5.40.

saya ulang perbuatan yang sama sebanyak 7 kali.

saya masukkan RM 5.40 dalm plastik aiskrim panjang.

mamaainul hiaskan dengan riben.

cantik.
.
.
.
.
.
.
.
pagi hari raya pertama.

7 anak kecil muka masam.

"apa ni pakteh~~duit raya pakai syiling~~berat lah~~"

keh keh~~
.
.
.
.
.
.
.
.
saya bukan suka-suka buat begitu.

budak-budak banyak yang boros.

tidak boleh bagi duit kertas mereka ini.

bila bagi syiling.

kemungkinan duit itu masuk ke tabung adalah tinggi.

lagipun menabung itu amalan yang mulia!


tahun ini saya cadang mahu buat cabutan bertuah.

dari 10 sampul cuma 2 yang saya isi duit.

selebihnya isi kertas bertulis :

ANDA TIDAK BERJAYA.CUBA LAGI TAHUN HADAPAN.

~keh keh~

159 comments

12 Ogos 2011 8:04 PG

makcik akan jadi orang pertama untuk serta cabutan bertuah itu...

12 Ogos 2011 8:05 PG

wah.. 1st time pertama...

tapi makcik suka idea masuk duit syiling dalam plastic aiskrem tu..

12 Ogos 2011 8:06 PG

tu kaedah mempedajalkan budak²! haha

12 Ogos 2011 8:06 PG

tp kan anak buah kita kalo buat gini pun tak mkn saman akan tuntut tiap2 hari juga hingga titisan rendang raya terakhir bujal..grrrr..memang mata duitan..ish ish ish

12 Ogos 2011 8:07 PG

nak, nak, nak

tak pernah dapat macam tu

12 Ogos 2011 8:10 PG

hape ni pakteh..kedekutnyeee

12 Ogos 2011 8:13 PG

aku nak tiru cara ko laa bujal..keh3

12 Ogos 2011 8:22 PG

Macam-macam idea kamu! :)

12 Ogos 2011 8:22 PG

pakcik ada tabong yang sangat besar....

tapi isinya sangat sikit...

(bocor mungkin)

12 Ogos 2011 8:24 PG

nak letak jugak duit dlm plastik eskem utk bdk2 yg dtg mmg nk duit aje..tp letak 2 keping aje 20sen,satu plastik kerat 3 hihi

12 Ogos 2011 8:31 PG

Bestla idea tu. Tp kenape 5.40? siap ada 40sen tu? Teringat masa ada syiling RM 1 dulu, yg kelakar kalau budak2 kata, syiling ada berkeping2 tu byk tp sekeping walau RM 1 dia kata sikit.. ;)

12 Ogos 2011 8:33 PG

idea yang sangat bernas lah...

12 Ogos 2011 8:40 PG

pak teh buat mereka letih, dah beratur panjang dpt duit pun tak lebih, pak teh korek idung, korek2 biji lombong, pak teh jgnlah bg duit syiling, nanti mereka main lambong2~~~~~ keh keh keh

12 Ogos 2011 8:43 PG

makcik pun punya byk duit shiling.... makcik dpt idea nak buat mcm bujal...
bijak...bijak....

12 Ogos 2011 8:47 PG

- xnak lah jadi anak sedara 'pak teh'...

12 Ogos 2011 8:50 PG

tak baik tau buat cam tu... apa la pak teh ni... ;p

*duit raya tu kan sedekah... mudah-mudahan pak teh murah rezeki lagi nnt...

12 Ogos 2011 8:51 PG

pak t eh jahat ....

12 Ogos 2011 8:55 PG

Idea yang baik tu. Aku suka.

12 Ogos 2011 9:02 PG

saya mau yg dlm plastik aiskrim..gerenti ada duit...

12 Ogos 2011 9:18 PG

sumpah aku menyesal akalu ada pakteh macam ni alamatnya batu bata singgah di kepala...keh3

12 Ogos 2011 9:26 PG

idea bujal sgt bagus.

12 Ogos 2011 9:27 PG

alah..isi jelah dlm 10 sampul tu duit.. walaupun seringgit dua...
bersedekah tu kan ke amalan yg baik..

12 Ogos 2011 9:32 PG

matcham matcham la ko ni Bujal..

12 Ogos 2011 9:32 PG

hahaha.
kamu ni matcham-matcham la bujal.

tp betul tu, dpt duit syiling
kebarangkalian nk ke tabungan tu lebih besar :)

hehe

12 Ogos 2011 9:34 PG

bujal kijam!

ai selalu wat cabutan bertuah..dlm sampul ada mcm2 nilai

sape bernasib baik, maka dptlah yg tinggi nilainya

sape yg tidak, maka nilai paling rendah adalah sehengget..

hehehe

12 Ogos 2011 9:59 PG

bila nk buat cabutan tu...
harap2 kaklong 2 dr 10 tu....hahahah

12 Ogos 2011 10:00 PG

bagus gak idea nie

12 Ogos 2011 10:02 PG

idea duit syiling tu mcm bagus juga..tp masam x muka budak yg dpt nnt ek? takutnya mak bapa mrk balas gitu pulak ke anak kita..

cabutan bertuah tu agak kijam..

12 Ogos 2011 10:05 PG

baca tajuk ingatkan nk bg tips kaedah menggalakkan kesuburan :p,rupa2nya hua..hua...kesiannya budak2 itu,tapi yg syiling itu idea yg bernas...terima kasih bujal

12 Ogos 2011 10:08 PG

wowowo...kreatif sungguh!

nak tiru la ek :)

12 Ogos 2011 10:09 PG

Kreatifnya Bujal. Masukkan syiling dlm sarung aiskrim eh? Mmm...mcm nak try la thn nie...

12 Ogos 2011 10:24 PG

Mujur kamu bukan bapak sedara Ate... kena sujud syukur ni. Hahaha.

12 Ogos 2011 10:36 PG

hihihi, sangat kreatif!

Tapi mungkinkah sebab pakteh dah terlebih belanja waktu Ramadhan, jadi kena jimat di bahagian lain...:)

Saya juga di panggil makteh di kampung suami saya...:)

12 Ogos 2011 10:42 PG

ini kaedah budget bang oi...bukan kaedah mengalakkan...hehe

12 Ogos 2011 10:44 PG

nasib baik pakteh sy xmcm ni..ahaha...

12 Ogos 2011 10:55 PG

kahkahkah...menarik gak untuk try ni... :D

12 Ogos 2011 10:56 PG

ahaha...bagus punye idea ni...nak2 zaman2 brg sme naik ni...ehehe...ble tirula..

12 Ogos 2011 11:06 PG

kalau awok jadi budak pon awok menyumpah ahaha..apa ntah lagi budak2 skarang..ahahaha

12 Ogos 2011 11:29 PG

konfem pak teh tak sempat rasa lemang huhuhuhhhh

12 Ogos 2011 11:32 PG

hahaha
kesian budak2 tu nnt
>_<

12 Ogos 2011 11:59 PG

perghh
kejam betul kalo xdpt duit raya
hahah

12 Ogos 2011 12:04 PTG

saja buat aniaya ke budak2 tau bujal.


:p

.

12 Ogos 2011 12:10 PTG

pasti budak2 itu serik meminta dari pakcik Buj mereka... hahaha...

12 Ogos 2011 12:16 PTG

aku suka idea ni.

12 Ogos 2011 12:48 PTG

haha, aku suka idea yang last tu. nak tiru! wakakaka

12 Ogos 2011 12:51 PTG

kalau saya tak dapat hadiah cabutan bertuah,saya akan riot kat pejabat tanah tau.

12 Ogos 2011 12:51 PTG

kalau saya tak dapat hadiah cabutan bertuah,saya akan riot kat pejabat tanah tau.

12 Ogos 2011 1:07 PTG

Gua nak duit raya seribu dalam bentuk syiling

12 Ogos 2011 1:08 PTG

kejammm!!! hahaha!!!

12 Ogos 2011 1:24 PTG

makcik x bagi langsung duit kt budak2 tu....samapi diorang trauma kalo nk salam ....heheheheheheh...

12 Ogos 2011 1:37 PTG

hahaha

kelaka ni

12 Ogos 2011 2:21 PTG

nasib baik ittew bukan anak buah uncle bujal. uncle bujal hedehut! *sound sengau*


kehkehkeh. kbai.

12 Ogos 2011 2:35 PTG

heh!
saye percaya,taktik kamu pasti berkesan.

12 Ogos 2011 2:42 PTG

hahhaha.. cabutan bertuah tu mmg buat kak ayu gelak sampai nak pitam..

bujal.. kamu mmg comel lor...

12 Ogos 2011 4:16 PTG

nasib baik awk bukan pakcik saya..hahaha...

12 Ogos 2011 4:17 PTG

kejam hoccay!
kesian kat anak2 sedara yang menanti duit raya dari uols!

ekekekeke

12 Ogos 2011 4:37 PTG

saya bagi duit raya ikut degree kerapatan hahah..

kalau anak sapa ntah dtg iku group without org tua, saya bagi 50sen je.. hheheh

12 Ogos 2011 4:57 PTG

nakkkkk jugakkk...

12 Ogos 2011 5:31 PTG

baik punya cadangan.... hikhikhik

12 Ogos 2011 9:26 PTG

hahahhahaha bagus ahh cadangan ni!

12 Ogos 2011 10:26 PTG

masa kasi duit kat budak-budak tu...ekspresi muka hang macam mana agaknya ek>

13 Ogos 2011 12:31 PG

bagos juge idea kasi duit syiling neh!

13 Ogos 2011 2:44 PG

duit raye? mungkin tahun ni terakhir kali mendapatnye...tu pun kalau org tak sedar saya dah 23...kah3

13 Ogos 2011 8:03 PG

Encik bujal, masukkkan duit dalam plastic eskrem tu memang 'gines' haha saya suka
Saya share kaedah menabung ini... Saya seriuuuusss
Terima Kasih

13 Ogos 2011 11:04 PG

amboi eh..penat kalau macam ni

13 Ogos 2011 12:11 PTG

hahaah pernah buat cam ni.....gulung dalam plastik kaler kaler, taruk riben kiri kanan cam coklat.
sudahnya riben & kertas kaler merata rata...

13 Ogos 2011 2:03 PTG

haha...jangan la kejam sangat kat budak-budak bujal...hihi


eh...CE pun nak join gak la cabutan bertuah tu....:P

13 Ogos 2011 2:57 PTG

kehkehkeh.. idea yang boleh buat kanak-kanak akan ingat sepanjang hayat dorang.. tapi buat cabutan tu agak menarik.. boleh cuba ni.. :)

13 Ogos 2011 3:47 PTG

bagus jugak ni tips yg bguna..gu akan peraktikkan

13 Ogos 2011 11:52 PTG

"hehe..good idea tu..kalau bagi duit kertas kemungkinan tak masuk tabung adalah tinggi.."

14 Ogos 2011 12:33 PTG

tak baik ajar budak2 main tikam !

14 Ogos 2011 11:39 PTG

idea yg hebak
saya nak ikut!

15 Ogos 2011 8:20 PG

7 orang je dapat duit raya?

15 Ogos 2011 10:37 PG

nasib baik ko bukan pakteh anak2 aku...

haha!!

15 Ogos 2011 3:16 PTG

brape riban isi dalam sampul tue nanti???hahhahaha

15 Ogos 2011 4:28 PTG

sungguh, itu jenis cabutan bertuah yang kalau aku kalah, aku akan buat onar di kampung yang rawak, buat kebakaran sengaja pada rumah yang rawak.

15 Ogos 2011 7:57 PTG

aku dah besar.aku taknak duit raya.

haha

15 Ogos 2011 11:35 PTG

motif lebih 40sen? bg la ckup2 6hengget. brat sket tabung nnt

16 Ogos 2011 2:53 PTG

@rATu kEBaYA

maaf,cuba lagi tahun hadapan~~keh ekh~~

16 Ogos 2011 2:53 PTG

@rATu kEBaYA

sebab kat rumah plastik aiskrim berlambak~~keh keh~~

16 Ogos 2011 2:55 PTG

@kucingorengemok

ala~~tapi tetap bagi hapa~~

16 Ogos 2011 2:55 PTG

@amirah

bagi singgit je~~keh keh~~

16 Ogos 2011 2:56 PTG

@eLL

maaf,anda tidak berjaya.cuba lagi tahun hadapan~keh keh~~

16 Ogos 2011 2:56 PTG

@Anisa Hang Tuah

keh keh~~sikit la~~

16 Ogos 2011 2:56 PTG

@Pena Marhaen

sila~~sila~~keh keh~~

16 Ogos 2011 2:57 PTG

@kakcik

keh keh~~

16 Ogos 2011 2:57 PTG

@gedek!

saya syak itu kerja ur evil twin~keh keh~~

16 Ogos 2011 2:58 PTG

@~izan~

40 sen? mana cukup!!

16 Ogos 2011 2:58 PTG

@fISZ

rm5.40 baru la tak klise~~he~~

16 Ogos 2011 2:58 PTG

@DoodleLicious

cubalah~he~~

16 Ogos 2011 2:59 PTG

@ikatankasihku

syiling pun duit jugak~~haha~~

16 Ogos 2011 2:59 PTG

@Ibu n Abah

selamat mencuba! he~~

16 Ogos 2011 3:00 PTG

@AI

rugilah kalau camtu~he~~

16 Ogos 2011 3:00 PTG

@ejaMaria

insyaallah~~amin~~

16 Ogos 2011 3:01 PTG

@Chik Att

sikit ah~~

16 Ogos 2011 3:02 PTG

@Remy

cadangnya nak buat lagi~~

16 Ogos 2011 3:02 PTG

@Kazaztan Team

saya isi syiling indonesia~keh keh~~

16 Ogos 2011 3:03 PTG

@RepublicAku

anak buah semua takut denga aku~keh ekh~~

16 Ogos 2011 3:03 PTG

@catherine-

cubalah cath!

16 Ogos 2011 3:03 PTG

@PUTUBAMBU

saya kedekut~keh keh~~

16 Ogos 2011 3:04 PTG

@Eye_nee

ofkos!keh keh~~

16 Ogos 2011 3:04 PTG

@tupaimerah
ala dulu masa kecik kita dapat duit syiling redha je~~haha~~

16 Ogos 2011 3:05 PTG

@NM02

tolong tanda sampul yang ada isi rm100~saya nak datang beraya~keh keh~~

16 Ogos 2011 3:05 PTG

@kaklong

pagi raya pertama~~keh keh~~

16 Ogos 2011 3:06 PTG

@pB

tanamkan sifat suka menabung!

16 Ogos 2011 3:06 PTG

@Rina AVAIL a.k.a Cik Betty

kira ok la dari tak bagi apa2~~keh keh~~

16 Ogos 2011 3:07 PTG

@Maya Mayana

saya suka letak tajuk mengarut~~keh keh~~

16 Ogos 2011 3:07 PTG

@Noriz sini...

silakan~~jangan malu2~keh keh~~

16 Ogos 2011 3:07 PTG

@Mommy Fara

isi lebih sikit~keh keh~~

16 Ogos 2011 3:08 PTG

@Ann Huda (Ate)

ate datang saya bagi duit kertas~~jangan risau~keh keh~~

16 Ogos 2011 3:09 PTG

@~ yus ~

raya bila da keluarga memang banyak belanja~~takde la macam bujang dulu~he~~

16 Ogos 2011 3:10 PTG

@Bigdaddyz

keh keh~~saya licik~~

16 Ogos 2011 3:10 PTG

@Khairul Antasha

untunglah~~keh keh~~

16 Ogos 2011 3:11 PTG

@Asrul "iLham" Sany

cubalah!he~~

16 Ogos 2011 3:12 PTG

@ratusiput

tiru idea duit syiling tu takpe~~cabutan bertuah tu kejam sikit~keh keh~~

16 Ogos 2011 3:12 PTG

@merahitujambu

kemain budak sekarang~~keh keh~~

16 Ogos 2011 3:12 PTG

@sahromnasrudin

saya makan puas2 dulu baru buat cabutan bertuah~keh keh~~

16 Ogos 2011 3:13 PTG

@Sayid Ann Ima

nasib lah~~keh keh~~

16 Ogos 2011 3:13 PTG

@bact.

jangan risau~~saya tetap bagi~~

16 Ogos 2011 3:13 PTG

@tasekM

bergurau senda la~~keh keh~~

16 Ogos 2011 3:14 PTG

@James Alexander

jimat duit aku tahun depan~keh keh~~

16 Ogos 2011 3:14 PTG

@nizamsani

pakcik makcik semua menyukainya!keh keh~

16 Ogos 2011 3:15 PTG

@hanaahmad

boleh.tapi kena kalis maki~keh keh~~

16 Ogos 2011 3:15 PTG

@SyidaGorjes

silakan~~keh keh~~

16 Ogos 2011 3:15 PTG

@ORLANDO AHMAD

takdehal~~meh datang rumah~~keh keh~~

16 Ogos 2011 3:16 PTG

@gadisBunga

sadis!!!

16 Ogos 2011 3:16 PTG

@Hantu Kak Limah

ini betul menakutkan~~keh keh~~

16 Ogos 2011 3:16 PTG

@monologtinism

keh keh~~

16 Ogos 2011 3:17 PTG

@lavender harum wangi

uncle memang kedekut yang amat~keh keh~~

16 Ogos 2011 3:17 PTG

@aleen aiden

serta menjimatkan~keh keh~~

16 Ogos 2011 3:18 PTG

@Citarasa Rinduan

jangan la sampai pitam akak~~

16 Ogos 2011 3:19 PTG

@Dee

beruntung la~~keh keh~~

16 Ogos 2011 3:19 PTG

@miloais

saya memang hati kering~keh keh~~

16 Ogos 2011 3:20 PTG

@DeLancrettLurpak

ok la 50 sen~~dari tak dapat langsung~~keh keh~~

16 Ogos 2011 3:20 PTG

@.:nhalilah:.

datang rumah~~keh keh~~

16 Ogos 2011 3:21 PTG

@dwaty

silakan cuba~keh keh~~

16 Ogos 2011 3:21 PTG

@nurAMALLINA

menjimatkan! keh keh~~

16 Ogos 2011 3:21 PTG

@geraugebang

muka harus serius! keh keh~~

16 Ogos 2011 3:22 PTG

@MasZuber

jimat hapa?

16 Ogos 2011 3:23 PTG

@Tasha

alolo~~tahun depan kawin eh?

16 Ogos 2011 3:23 PTG

@NaeBlog

cubalah~he~~

16 Ogos 2011 3:24 PTG

@cik fatihah

ala~~bukan suruh bersawah~keh keh~~

16 Ogos 2011 3:24 PTG

@makcikkantin

tahun ni guna plastik eskrem tahu! haha~~

16 Ogos 2011 3:25 PTG

@cik emymilia

CE~~mana kamu pergi~~lama tak nampak~he~~

16 Ogos 2011 3:26 PTG

@aizamia3

anak buah saya sampai sekarang tak lupa~keh keh~~

16 Ogos 2011 3:26 PTG

@Waqheh

silakan~keh keh~~

16 Ogos 2011 3:26 PTG

@Pia

duit kertas masuk poket tokey kedai runcit la~~he~~

16 Ogos 2011 3:27 PTG

@HEROICzero

tikam pejadah?? ini halal tahu! keh keh~~

16 Ogos 2011 3:29 PTG

@cek chun

silakan~keh keh~~

16 Ogos 2011 3:29 PTG

@DrSinga

anak buah cuma ada 7~he~~

16 Ogos 2011 3:30 PTG

@wahida

rugi la diorang~~sebab tak dapat pakteh yang best macam saya~keh keh~~

16 Ogos 2011 3:30 PTG

@jedi

rm5 da la~~keh keh~~

16 Ogos 2011 3:31 PTG

@Ungu

ungu binti usop wilcha kah? keh keh~~

16 Ogos 2011 3:32 PTG

@ghost writer

rugi ah kamu~~keh keh~~

16 Ogos 2011 3:33 PTG

@^baju kurung^

baru la tak klise~keh keh~~

16 Ogos 2011 8:40 PTG

cik ina tak peduli orang wat cam mana, budak datang bagi sorang RM1 , janji kena masuk umah dulu.

9 September 2011 2:18 PG

mcm ni pun ada ke bujal..;{

8 Ogos 2012 5:00 PTG

Kuang2... Ko kan bujal.. K.ayu nk cdgnkan sbgai anugerah paling besttt. Klakor... Dan ramai comentar. Amacam??????

9 Ogos 2012 9:06 PG

sah kamu memang bukan paksedara feveret...berkira tuu..

Catat Ulasan