Selasa, 23 Ogos 2011

gastronomi kulinari.

malam itu encik salleh hantar pesanan ringkas :

bsok firdaus tlg gi alor star naik bas duk sana 3 hari ble? tlg ajar budak baru operate mesin.

k

saya balas guna satu huruf.
.
.
.
.
alor star tempat yang seronok,

rakyatnya juga ramah,

rokok daun lebih popular dari rokok konvesional.

habis kerja,

saya duduk hotel diam-diam.

perut lapar,

saya turun bawah tanya abang kaunter tempat makan mana yang enak?

"hang kena try mi abu!"

"jalan kaki jauh kah?"

"ah dekat ja..hang jalan terus,jumpa rounbout,terus,jumpa lagi rounbout,belok kanan,nampak signboard mi abu!"

akhirnya saya jumpa mi abu,

saya beli dua bungkus,

buat makan dalam bilik

dalam perjalanan naik,

abang kaunter tegur :

"ada jumpa mi abu? dekat ja kan?"

saya cuma senyum,

sambil mencelakakan abang kaunter dalam hati.

"dekat abah hang!!"



dari A hendak sampai ke B

pergi pulang ambil masa 2 jam lebih termasuk sesat sekali.

dekat la sangat.

ceh!




126 comments

23 Ogos 2011 8:43 PG

Mesti kau balun mi abu tu dengan geram, kan?

23 Ogos 2011 8:55 PG

sedap tak? berbaloi tak?

23 Ogos 2011 8:55 PG

haha! dekatnye.... :p

tapi kenapa saya tak tau walaupun saya org kedah?

*sedap ke?

23 Ogos 2011 8:59 PG

Mee Abu? Kat area Klang Sentral ada kedai Nasi Abu...hahaha

Takpa,terbakaq lemak nooo...keh keh keh

23 Ogos 2011 9:00 PG

Tak kenal maka tak cinta

tu, dia suruh berkenalan dengan alor jalan kat alor star la tu :D

23 Ogos 2011 9:01 PG

rindu kedah

23 Ogos 2011 9:03 PG

nasib jumpa mee abu tu.. kalau tak sedey...

23 Ogos 2011 9:06 PG

pakai lah Garmin...

23 Ogos 2011 9:11 PG

kalo x jumpa mi abu tu memang kecikkkk je abang kaunter tu kan bujal..mujur jumpa..kih kih

23 Ogos 2011 9:16 PG

makcik ingatkan..
1) bujal pergi cawangan yang lagi satu..
cawangan yg sebenaqnya memang dekat dengan hotel..
2) cara kerani kaunter sebut dekat tu, kalau naik kereta kot...
hehehehehehehe...

23 Ogos 2011 9:16 PG

hahhhaa ...... exxercise....

23 Ogos 2011 9:20 PG

dia tengok saiz badan, dia rasa perlu lebih senaman power-walk agaknya... ;)

23 Ogos 2011 9:21 PG

Mak selalu juga ke AS, tapi tak tahu pun tentang mi abu!

Abg kaunter tu pergi dengan sayap kot. :)

23 Ogos 2011 9:22 PG

hehehe...anggaplah itu satu senaman yg menyeronokkan.....:)

23 Ogos 2011 9:22 PG

Hahaha... berbaloi tak?

23 Ogos 2011 9:27 PG

@Remy

dengan penuh kasih sayang la~~tak baik makan dalam keadaan geram~he~~

23 Ogos 2011 9:28 PG

- awat hang x debik dia sedas dua...haha

23 Ogos 2011 9:28 PG

@fISZ

perut tenagh lapar~~sedap je~~haha~~

23 Ogos 2011 9:28 PG

@gadisBunga

ape la tu pun tak tau~~mi abu tu da ada sebelum merdeka lagi tahu!

*sedap~~

23 Ogos 2011 9:28 PG

tak baik 'celakakan' dia tau... bulan posa ni...

chop.. ni cerita zaman bila ni...

23 Ogos 2011 9:29 PG

@Daddy Ziyyad

mi abu kaler gelap takpe~kalau nasi abu kaler gelap? taknak saya makan~keh keh~~

23 Ogos 2011 9:29 PG

@DoodleLicious

menara alor star best jugak~keh keh~~

23 Ogos 2011 9:29 PG

@Anisa Hang Tuah

pulang la nak~~

23 Ogos 2011 9:30 PG

@rATu kEBaYA

kalau tak jumpa saya makan abang kaunter~keh keh~~

23 Ogos 2011 9:30 PG

@gedek!

time tu garmin mainan orang kaya2 je pakcik~keh keh~~

23 Ogos 2011 9:31 PG

@amirah

he~~kalau tak jumpa mau terbakar satu alor star time tu~keh keh~~

23 Ogos 2011 9:32 PG

@Ibu n Abah

saya tau ada dua cawangan~tapi da dia bagi cawangan yang jauh~~haih~~

*saya tanya dia jalan kaki dekat ke~~

23 Ogos 2011 9:33 PG

@Chik Att

tak suka!

23 Ogos 2011 9:33 PG

murah tak??? heheheee

23 Ogos 2011 9:33 PG

@kucingorengemok

masa tu saya slim.keh keh~~

23 Ogos 2011 9:34 PG

@kakcik

cuba mak google mi abu alor star~
pastu kalau gi sana try la~he~~

23 Ogos 2011 9:34 PG

@lieynanilaz

seronok hap~~tengah panas terik~haih~~

23 Ogos 2011 9:34 PG

@Ann Huda (Ate)

berbaloi~~seb baik saya beli 2 bungkus~haha~

23 Ogos 2011 9:35 PG

@DrSinga

zaman saya remaja dan ramping~keh keh~~

23 Ogos 2011 9:36 PG

@sahromnasrudin

ble la~~tapi sekarang tak tau lah~~he~~

23 Ogos 2011 9:37 PG

@AI

saya lebihkan lapar dari nak debik orang~keh keh~~

23 Ogos 2011 9:40 PG

makan sahaja yang kau tahu kah...keh3!

23 Ogos 2011 9:40 PG

Mi Abu tu tuan yang buat mi tersebut nama Abu?

23 Ogos 2011 9:42 PG

amacam?
mee tu sedap tak?
kalau sedap mungkin boleh menyejukkan hati.
kalau tak sedap~
hmmmmm.............

23 Ogos 2011 9:42 PG

tah si bujal ni. len kali makan ajak gua

23 Ogos 2011 9:43 PG

kah3. kalau bg org tempatan dekatla kot abam bujal. hihi

23 Ogos 2011 9:43 PG

bagi dia dekat sebab hujung jari dia je.. yelah - google.. ;)
cer kalau dia kena jalan kaki, tak ke rasa nak makan kat tepi jalan tu je..

23 Ogos 2011 9:47 PG

hahahha
patutnya kena bawa pulang 4 bungkus mi abu! baru berbaloi! :D


adik bujal..
cer tanya kengkawan sebelah, ada tak terambik dan teerrrsimpankan surat adik bujal.. heheh

23 Ogos 2011 9:53 PG

Peh! Dkt 2 jam? Bia benar?

23 Ogos 2011 10:03 PG

hahahhahahhah...berbaloi tak mi abu dgn 2 jam lebih tu?...

23 Ogos 2011 10:09 PG

@RepublicAku

keh keh~~ofkos!

23 Ogos 2011 10:11 PG

@eLL

mi tu masak guna arang~~tu pasal lekat nama abu~~

23 Ogos 2011 10:11 PG

@tupaimerah

sedap~~malam tu saya makan dengan penuh perasaan~~he~~

23 Ogos 2011 10:12 PG

@Wadi AR

tapi kamu seorang yang pemalu~~keh keh~~

23 Ogos 2011 10:12 PG

@hanaahmad

hu~~saya jalan kaki~~

23 Ogos 2011 10:13 PG

@aizamia3

mi abu tu telah berjaya meredakan kemarahan saya~keh keh~~

23 Ogos 2011 10:13 PG

@h4ni3

saya punya tak sampai lagi kot~~da tanya tukang terima surat~~

23 Ogos 2011 10:13 PG

@Mommy Fara

ya benar mommy~~haih~~

23 Ogos 2011 10:14 PG

@Kazaztan Team

memang berbaloi~keh keh~~

23 Ogos 2011 10:25 PG

mi abu? tk pernah makan dan baru dengar? macam tk percaya bujal jalan kaki? benarkah? jauh tu pak cik...Selamat Hari Raya,maaf zahir batin :D

23 Ogos 2011 10:42 PG

Marahhh nampakkkk...sib baik jumpa mee abu..kalau tak kompom ko bakar abg kaunter tu jd abu...

23 Ogos 2011 11:00 PG

DEKAT LAA TU GUNA MAPS LEPASTU LETAK KAKI KT SCREEN COMP..MEMANG DEKAT..AHAHAHA..

23 Ogos 2011 11:05 PG

jauh gak tu,mesti mee tu dah kembang bila ko sampai...heheheh!

23 Ogos 2011 11:05 PG

exercise. kikikiki abeh la hilang lelemak abam bujal :p

23 Ogos 2011 11:07 PG

hahaha kesian. nasib jumpe..kl x jumpe? ade la kuar berita org mengamuk bakor hotel. hahaha

23 Ogos 2011 11:14 PG

@Maya Mayana

kesian saya kak~~penat tu jalan~hu~~

23 Ogos 2011 11:15 PG

@Eye_nee

keh keh~~kalau tak jumpa memang saya ngamuk~ keh keh~~

23 Ogos 2011 11:15 PG

hihihi..mi abu tu macam mana rupanya ya?

Makan 2 bungkus tu berbaloi tak dengan masa perjalanan mencari mi abu tu?

23 Ogos 2011 11:15 PG

@merahitujambu

ceh loyar buruk~~keh keh~~

23 Ogos 2011 11:16 PG

@kaklong

takde kuah~~tapi kembang la sikit~keh keh~~

23 Ogos 2011 11:16 PG

@lavender harum wangi

saya sayang lemak saya~~haha~~

23 Ogos 2011 11:17 PG

@hanie

keh keh~~cadangnya kalau tak jumpa memang nak ngamuk~~

23 Ogos 2011 11:18 PG

@~ yus ~

keh keh~~berbaloi la~~mi abu tu mi goreng mamak~~

23 Ogos 2011 11:34 PG

kenapa aku tak pernah dgr dan tak pernah tgk mee abu tu ha?

awat tak tepek pic mee abu tu? aku jakun neh...

23 Ogos 2011 11:38 PG

org luar memang rasa jauh kot... warga alor setar mesti rasa dekat... so, kalau p alor setar jgn lupa p cari mi abu lagi... lama2 nanti dekat la tu... hehehe

23 Ogos 2011 11:39 PG

entah-entah bujal salah restoran x???

23 Ogos 2011 11:43 PG

Nasib dapat beli mi abu itu. Dapat juga mengubat letih/sesat...

23 Ogos 2011 11:48 PG

saya dah merasa masin, manis, pahit, tawar duduk alor setar selama setahun..memang best gilak! :D

23 Ogos 2011 11:51 PG

hehhe..sabor dik..sabor..

takpe..exercise..
mi abu punya pasal..!

23 Ogos 2011 11:53 PG

seb baik die tunjuk tempat mi abu..kalu mi cek som..x due hari baru sampai..keh..keh..keh..
kamu ade jumpa daun ketum kah di sane...keh..keh..keh...

23 Ogos 2011 11:55 PG

dia dah bese..tuh yg dekat kot..hehehe

23 Ogos 2011 12:14 PTG

enak?

23 Ogos 2011 1:41 PTG

bulan posa ni
kene banyak sabar la abam bujal oi

23 Ogos 2011 1:57 PTG

exercise skit bos.baru kurus samping!eh eh.ramping.

23 Ogos 2011 2:15 PTG

cover balik lemak yg terbakar dengan mi abu...

23 Ogos 2011 2:41 PTG

macam melaka ke kl, 2 jam..huh

23 Ogos 2011 3:36 PTG

mai aloq staq habaq la kat aku..

23 Ogos 2011 3:56 PTG

mee abu jadi berabuk dah....hahaha

mesti kenangan indah kan...huhu

23 Ogos 2011 3:58 PTG

yg penting selamat pergi dan selamat kembali

23 Ogos 2011 4:02 PTG

@wahida

ala~~google je~~mi abu alor star~

23 Ogos 2011 4:03 PTG

@dwaty

diorang biasa berlaro kot~tu yang dekat~keh keh~~

23 Ogos 2011 4:03 PTG

@Rina AVAIL a.k.a Cik Betty

kompom betul!he~~

23 Ogos 2011 4:03 PTG

@Kakzakie

dan nasib baik sedap~~

23 Ogos 2011 4:04 PTG

@makdara TERdiva

alor star makan best~he~~

23 Ogos 2011 4:04 PTG

@PUTUBAMBU

da la lapar~~kena exercise plak~haih~~

23 Ogos 2011 4:06 PTG

@Hantu Kak Limah

kat alor star takde daun ketum~yang ada rokok daun~keh keh~~

23 Ogos 2011 4:06 PTG

@Cik Bambam

dia gi naik moto~~dekat la~~

23 Ogos 2011 4:07 PTG

@ORLANDO AHMAD

amat enak~

23 Ogos 2011 4:08 PTG

@intan.maisarah

baiklah mai~~keh keh~~

23 Ogos 2011 4:08 PTG

@cik fatihah

ramping tak macho~keh keh~~

23 Ogos 2011 4:08 PTG

@.:nhalilah:.

lemak saya kalis api~keh keh~~

23 Ogos 2011 4:09 PTG

@ikatankasihku

tu la pasal~haih~~

23 Ogos 2011 4:10 PTG

@Waqheh

next year kot~he~~

23 Ogos 2011 4:10 PTG

kenangan yang indah dan sedap~keh keh~~

23 Ogos 2011 4:11 PTG

@pB

alhamdulillah~~~

23 Ogos 2011 4:13 PTG

hahaha..terkena sudah....

23 Ogos 2011 4:30 PTG

kekeke....terkono ye...

23 Ogos 2011 5:33 PTG

Bujal berjalan kaki 2jam ?


nice . nasib baik bungkus . kalau makan kat kedai sana , sampai hotel dah lapar balik .


kikiki ~

23 Ogos 2011 6:07 PTG

dekat jauh ini satu ukuran yang relatif.

patutnya awak tanya 'berapa meter atau berapa langkah' baru objektif.

23 Ogos 2011 6:29 PTG

hahahahaha...


terbahak2 aku ni ha..



excercise ye en firdaus.

23 Ogos 2011 10:27 PTG

kakakakak.. kena dengan brader mee abu pulak..

23 Ogos 2011 10:51 PTG

awat hang mai loqstaq xcontact aku ??!! kalau x,bole pekena mee abu sama2. confirm xsesat punya. haha

24 Ogos 2011 12:32 PG

mi abu? mujur abg tu tak jadi abu dikerjakan dek kamu hehe

24 Ogos 2011 1:51 PG

kerna usaha utk mendapatkan mee abu itu, kamu mungkin kelihatan segak sedikit di masa depan...


tapi sebab beli dua, hmmm....

24 Ogos 2011 3:20 PG

hehe,kalau saye jalan 5 minit tak jumpe confirm dah give up~~~

oh,xpenah pi utara =.=

24 Ogos 2011 6:43 PG

abugen betul budak tu.2 jam katanya dekat jauh dari port klang ke KL tu.

24 Ogos 2011 8:26 PG

mak aihhh, kemain jauh...tp alor star best...mknn sedap²..murah lak tu

24 Ogos 2011 12:47 PTG

dah pergi jauh..balik naiklah teksi..hihihi..

25 Ogos 2011 8:16 PG

@aanie

haih~saya kesian~~

25 Ogos 2011 8:16 PG

@jedi

saya redha~haih~~

25 Ogos 2011 8:16 PG

@HEROICzero

sebab tu aku beli dua bungkus~~

25 Ogos 2011 8:17 PG

@al-lavendari

betul~~lenkali saya tanya camtu~~

25 Ogos 2011 8:17 PG

@a.z.r.i.n.a.03.07

oh~~tengah panas terik bersenam~~

25 Ogos 2011 8:17 PG

@Mat

aku redha~~redha~~hu~~

25 Ogos 2011 8:18 PG

@Wan Suhail

meh sini no henset~keh keh~~

25 Ogos 2011 8:18 PG

@~izan~

kleh keh~~saya tak berani kak~~

25 Ogos 2011 8:18 PG

@James Alexander

keh keh~~lemak tak sempat terbakar~~

25 Ogos 2011 8:19 PG

@Tasha

serius tak pernah pergi utara?

25 Ogos 2011 8:19 PG

@Cik Ina Do do Cheng

ble sampai gombak tu~~he~~

25 Ogos 2011 8:19 PG

@sha a.s

yang best orang sana ramah2~~

25 Ogos 2011 8:20 PG

@Dee

tak jumpa teksi~hu~~

Catat Ulasan