Khamis, 18 Ogos 2011

semperit adalah jenama tayar kalau kamu mahu tahu.

tampalan pagi ini sepatutnya berkisar tentang kunjungan semula saya ke gerai kakak tauhu.

punyalah saya gigih menaip tadi.

bila saya mahu siarkan,

yang keluar cuma : ERROR 404.

tampalan yang saya gigih taip tadi hilang dan tidak dapat dikesan.

sekarang saya amat kecewa.

bila nanti hati saya sudah tenang,

saya taip semula cerita saya tadi.

boleh kah?


taip "semperit" dalam kotak carian gambar google,

yang keluar cuma gambar tayar.

apahal?
.
.
.
.
.
.
cerita tentang kuih semperit,

semalam mamaainul berkesempatan buat,

untuk kurang lebih 170 biji kuih semperit,

modalnya tidak sampai RM10.

untung besar rupanya jual kuih raya.

saya baru tahu.

120 comments

18 Ogos 2011 8:58 PG

Tayar sedap juga kalau dimakan dengan kueh raya tahu...hehe!!!

18 Ogos 2011 8:58 PG

haaa~ tahu xpe.
pasni bujal leh jual biskut semperit seposen sebiji.untung x untung?

;)

18 Ogos 2011 8:58 PG

peh! number one lah!

18 Ogos 2011 9:00 PG

cuba taip samperit...

kita bole geng ngan mamaainul - buat samperit sendiri... ;p

18 Ogos 2011 9:03 PG

bujal,
makcik nak oder kuih semperit..boleh?

18 Ogos 2011 9:08 PG

tempah dgn mamaainul la thn dpn hehe..tp nk bentuk tayar hehe

18 Ogos 2011 9:08 PG

Mak juga ada masalah dengan blog pagi ini. :(

Eh! buat kuih penat tau...

18 Ogos 2011 9:09 PG

yang mahal tu upah... kamu bayar upah kat isteri kamu tak?

18 Ogos 2011 9:11 PG

tak tau kos buat kueh raya
sebab tak penah buat...

rajinnya mamaainul buat kueh raya!

18 Ogos 2011 9:14 PG

baru kutahu ada nama tayar begitu.. sebab tak pernah amik tau..

macam tau2 je ai baru dapat semperit yang ai order hari tu..

18 Ogos 2011 9:15 PG

rajinnya mamaainul ngan baby di dalam buat kuih...

18 Ogos 2011 9:18 PG

semperit malaysia belum global...keh3

18 Ogos 2011 9:25 PG

usahawan kuih raya.

hihi

18 Ogos 2011 9:27 PG

Semperit (kuih) memang modal kecil je bang.

18 Ogos 2011 9:30 PG

mmg banyak untungnya bujal.. sebab tu masa raya org sanggup besengkang mata.

18 Ogos 2011 9:42 PG

sila berniaga semperit bentuk tayar

18 Ogos 2011 9:54 PG

rajin mamaainul.

memangla murah bajetnya. boleh makan banyak.

nakkkkkkkkkkkkk

18 Ogos 2011 9:56 PG

ngaaa? seriusli saploh hengget je? samperit punya kuih, tayar semperit yg dapat nama? ish ish ish

18 Ogos 2011 9:59 PG

org yg jual kuih raya, boleh pakai alphad tahu

18 Ogos 2011 10:01 PG

wakakaka...gitu lak hasil carian pokcik google ek!

klu gitu, leh arr bujal potong2 tyar terpakai pastu celup tepung...
lagi original semeprit dia...hehehe

18 Ogos 2011 10:02 PG

@Bigdaddyz

potong kecik2 cecah rendang~keh keh~~

18 Ogos 2011 10:02 PG

- haaaa makan kuih tayar le raya ni ye bujal...

18 Ogos 2011 10:03 PG

semperit ... sebab bila tekan .. bunyit .pretttttt ....

18 Ogos 2011 10:03 PG

@catherine-

saya jual guna pound sterling~~keh keh~~

18 Ogos 2011 10:04 PG

@Bigdaddyz

syabbas!keh keh~~

18 Ogos 2011 10:05 PG

@ejaMaria

saya untung dapat bini pandai memasak~~

18 Ogos 2011 10:05 PG

kannn..lpas tu diorg jual bkn main mahal...lg untung kita buat sendiri...

18 Ogos 2011 10:07 PG

pun nk buat semperit ujung minggu ni..kuih yg paling mudah untuk dibuat!

18 Ogos 2011 10:12 PG

Baru tau selama ni kita makan tayar hehehe... :)

18 Ogos 2011 10:14 PG

@Ibu n Abah

keh keh~~buat suka2 je makcik~~

18 Ogos 2011 10:14 PG

@~izan~

saya bagi lengkap dengan sport rim~keh keh~~

18 Ogos 2011 10:15 PG

@kucingorengemok

saya bagi henbeg sebiji~~boleh?

18 Ogos 2011 10:15 PG

@miloais

dia ngidam nak makan~~keh keh~~

18 Ogos 2011 10:15 PG

@aizamia3

semperit berapa harga?

18 Ogos 2011 10:16 PG

tayar tu kuih raya kah?

18 Ogos 2011 10:16 PG

@ikatankasihku

baby teringin~keh keh~~

18 Ogos 2011 10:17 PG

@(the naked writer)

belum ble lawan oreo~keh keh~~

18 Ogos 2011 10:17 PG

@Robot | Sakti

buat makan sendiri je abang~~

18 Ogos 2011 10:17 PG

abang, biskut frieskies ade? meoowww

18 Ogos 2011 10:17 PG

bestla mamaainul rajin buat.

memang berbaloi-baloi, dapat banyak, makan banyak-banyak

**tak tahula komen first tadi 'dihantar' atau tidak sebab error

18 Ogos 2011 10:18 PG

@Remy

biasa kedai jual berapa? aku ingat nak jual sekeping 20 sen je~keh keh~~

18 Ogos 2011 10:18 PG

@rATu kEBaYA

berbaloi la kira~~keh keh~~

18 Ogos 2011 10:18 PG

@SyidaGorjes

tengah buat acuan tayar~keh keh~~

18 Ogos 2011 10:19 PG

apa lagi?? amik la tempahan....boleh kaya tahu...

18 Ogos 2011 10:19 PG

@eLL

sendiri buat lagi puas hati~keh keh~~

18 Ogos 2011 10:19 PG

@amirah

tak sampai rm10~~sriyes!

18 Ogos 2011 10:20 PG

@NM02

gile ah~~keh keh~~

18 Ogos 2011 10:20 PG

@mamaNoriz

nanti raya datang la rumah~`saya jamu~~keh keh~~

18 Ogos 2011 10:21 PG

@AI

sedap kot? keh keh~~

18 Ogos 2011 10:21 PG

@Chik Att

oh~~tu asal nama semperit?

18 Ogos 2011 10:56 PG

yang buat mahal tu upah dan masa utk membuat.. nak ngap sekejap jek boleh abis sebalang...

18 Ogos 2011 11:04 PG

sbb tu ramai yg bisnes kuih raya..hehehe..

18 Ogos 2011 11:21 PG

Wow! Bape adunan mamaainul bt kuih semperit tu?

18 Ogos 2011 11:22 PG

lulz~ abam ni, ce taip kuih sekali. baru la keluar apa ygn dicari.

18 Ogos 2011 11:27 PG

Tetiba jer teringat citer Semperit tanpa gula :).

18 Ogos 2011 11:29 PG

@Kazaztan Team

tapi penat sikit ah~~he~~

18 Ogos 2011 11:30 PG

@kaklong

makcik rajin~~keh keh~

18 Ogos 2011 11:30 PG

@wa khairul onggon

keh keh keh~~

18 Ogos 2011 11:31 PG

@ORLANDO AHMAD

nama saja sama~~keh keh~~

18 Ogos 2011 11:32 PG

@JOHN AL BUAYAk

biskut tulang ada~~lu mau john? keh keh~~

18 Ogos 2011 11:32 PG

@eLL

baut sendiri serdak pun sedap~keh keh~~

18 Ogos 2011 11:33 PG

@kakcik

mau tak penat~~uli pakai tangan~~kena hadap panas oven lagi~~he~~

18 Ogos 2011 11:34 PG

@aanie

belum sampai seru~he~~

18 Ogos 2011 11:34 PG

@.:nhalilah:.

tapi kira baloi la kan~~he~~

18 Ogos 2011 11:35 PG

@Mommy Fara

satu adunan je~~tak larat buat banyak2~~he~~

18 Ogos 2011 11:35 PG

@lavender harum wangi

keh keh~~

18 Ogos 2011 11:35 PG

@Ann Huda (Ate)

drama kah??

18 Ogos 2011 11:41 PG

@ejaMaria

rajin betul! he~~

18 Ogos 2011 12:03 PTG

tayar tabur gula icing sikit, perhhh!!

abah saya kata kalau gaji 2k, jgn la pakai kereta 100k. Nanti breakfast jilat windscreen, lunch jilat pintu, dinner jilat tayar, sebab dah takde duit, heheheh

18 Ogos 2011 12:10 PTG

sebab tu tauke2 kuih raya kaya2 kan? hehehe..

tapi kepakaran mereka tu yg payah nak dapat...

18 Ogos 2011 12:24 PTG

kuih tayar lebih kenyal.

18 Ogos 2011 12:29 PTG

wahh...org putih mana kenal kuih melayu..huhu...kenal tayar jerk..kihkih..

18 Ogos 2011 12:39 PTG

ko tokeh biskut ke....

18 Ogos 2011 12:44 PTG

mungkin ilham untuk mencipta kuih semperit datang dari melihat tayar yg berbunga2 dan menawan.


sudah jadi tauke kuih raya ?

18 Ogos 2011 1:09 PTG

so... tunggu apalagi... jom jual kuih semperit...

18 Ogos 2011 1:34 PTG

smprit prasa tayar sedap gak

18 Ogos 2011 1:37 PTG

memang untung kalo buat kuih raya sendiri bujal.

total saving, cuma memang kena rajin. :)

18 Ogos 2011 2:10 PTG

pakcik pon baru tahu....

18 Ogos 2011 2:11 PTG

tayar adalah sinonim dengan jalan raya dan hari raya.

18 Ogos 2011 2:19 PTG

aku rasa jual mercun lagi banyak untung..hehe

18 Ogos 2011 2:28 PTG

jual semperit ni mmg besar untungnya. apatah lagi kalau dibuat secara tekun dan bersungguh-sungguh. malah kalau di bawa ke peringkat antarabangsa, boleh jadi kaya. Dulu saya ada juga terlibat dalam bidang kuih semperit ni masa saya belum dapat kerja. Sekarang pun belum dapat kerja. Tapi saya terpaksa berhenti sebab kalah dalam persaingan perniagaan kuih semperit. Matcham-matcham pesaing saya buat. Sampai ada yang kirim saka hanya sebab nak kalahkan saya.

itu sajalah cerita saya.

18 Ogos 2011 2:45 PTG

kalau tak untung, tak kan ramai yang sanggup jual....

saya tak pasti lagi rajin tak nak buat kuih raya tahun ni...huhu

18 Ogos 2011 3:05 PTG

TAMBAHAN : Khabarnya Klang tempat pesta beli tayar sport, eh?

18 Ogos 2011 3:10 PTG

@DeLancrettLurpak

gaji saya tak sampai 2k~~naik beskal je la saya~haih~~

18 Ogos 2011 3:11 PTG

@PUTUBAMBU

air tangan yang mahal tu~he~~

18 Ogos 2011 3:12 PTG

@ghost writer

berak keras jawabnya nanti~~

18 Ogos 2011 3:12 PTG

@lieynanilaz

keh keh~~

18 Ogos 2011 3:12 PTG

@jedi

belum lagi~keh keh~

18 Ogos 2011 3:13 PTG

@James Alexander

kebetulan bentuk kuih semperit serupa jalan yang ada bekas tayar~~keh keh~~

18 Ogos 2011 3:14 PTG

@dwaty

malu~hihi~~

18 Ogos 2011 3:14 PTG

@^baju kurung^

tak mahu saya~~keh keh~~

18 Ogos 2011 3:14 PTG

@MasZuber

tapi saya seorang pemalas tegar~haih~~

18 Ogos 2011 3:15 PTG

@gedek!

sama la kita~~haih~~

18 Ogos 2011 3:15 PTG

@hanaahmad

kuih semperit juga bentuk jalan kena gelek tayar~~

18 Ogos 2011 3:16 PTG

@Pena Marhaen

ada lubang? *wink *wink~

18 Ogos 2011 3:16 PTG

@PK

*terkesima dengan cerita kamu.

18 Ogos 2011 3:17 PTG

@~ yus ~

rajin rajinkan lah diri~keh keh~~

18 Ogos 2011 3:17 PTG

@gedek!

cuba google "kedai papan,sport rim,klang"

18 Ogos 2011 3:54 PTG

samperit bukan senang nak buat kalau salah buat kelopak bunga terkulai. Bujal mama ainul guna majerin ke butter?

18 Ogos 2011 3:57 PTG

@Cik Ina Do do Cheng

guna butter~~mamainul guna acuan yang panjang~~bukan bunga punya~he~~

18 Ogos 2011 4:12 PTG

peh, Rasa macam nak nikah.

18 Ogos 2011 5:36 PTG

kalau kami ni geng blogger datang beraya, jangan jamu dgn tayar pulak tau!

18 Ogos 2011 9:55 PTG

oh , kereta kau perlukan tayar nak g beli bhn buat semperit , haha

18 Ogos 2011 11:12 PTG

elok kalau mamaainul berniaga kuih raya.. mmg lumayan jadi peniaga kuih muih tau

18 Ogos 2011 11:59 PTG

hahahaha..ko taip lah KUIH semperit, baru keluar gambar kuih!


Meniaga kuih raya mmg making riyal you know :P

19 Ogos 2011 5:08 PG

wargggggggggghhhhhhhhhhhhh... biskut saye tak jadi! sedih...tp tak pe..1st time,hehe...

suh mama ainul wat biskut lagi..dpt jimat~~~~

19 Ogos 2011 8:11 PG

syarikat tayar tu patut kena saman sebab menggunakan nama kueh kita tanpa izin.

19 Ogos 2011 11:16 PG

x penah buat semperit..murah gak kos ek..kalo berniaga untung...

19 Ogos 2011 2:59 PTG

@Mat

silakan~~silakan~~keh keh~~

19 Ogos 2011 2:59 PTG

@h4ni3

saya jamu jamu mastika ratu je~keh keh~~

19 Ogos 2011 3:00 PTG

@kapten kakak

tak payah~jalan kaki je la~~keh keh~~

19 Ogos 2011 3:01 PTG

@Citarasa Rinduan

hoho~~belum sampai seru~~

19 Ogos 2011 3:01 PTG

@Daddy Ziyyad

mengalahkan gaji seorang dokter~~keh keh~~

19 Ogos 2011 3:03 PTG

@Tasha

buat kuih hapa??

19 Ogos 2011 3:07 PTG

@Khairul Antasha

belaja ah~~senang je~~

19 Ogos 2011 3:07 PTG

@al-lavendari

kena claim kat mahkamah antarabnagsa~~keh keh~~

19 Ogos 2011 4:22 PTG

esok turn i plak buat kukis..eceh! mcm pandai benor :P

22 Ogos 2011 8:56 PG

sebenarnya semperit saja yg boleh untung lebih sikit. biskut lain tak berapa nak untung pun...harga bahan sgt mahal tahun ni.

sgt tekejut tgk harga masa shopping bahan kuih last weekend. nasib baik tahun ni kitorang cuti jual kuih raya...

22 Ogos 2011 4:51 PTG

@makdara TERdiva

buat lebih sikit~yay~he~~

22 Ogos 2011 4:51 PTG

@gadisBunga

la~~GB jual kuih raya kah?

Catat Ulasan