Jumaat, 29 April 2011

jangan bawa pasangan kamu berjumpa ibu dan bapa selagi kamu belum betul-betul mahu mengikat pertalian yang sah kerana kadang-kadang perbuatan itu adalah membahayakan.(ya tajuk tampalan hari ini amat panjang)

ini adalah kisah yang amat benar.

kawan saya itu namanya mirwan.(nama manjanya adalah mariachi)

pakej lengkap matcham saya.

tampan tinggi berbudi pekerti.

maka dia perempuan berbondong-bondong suka.

kegemaran dia adalah membawa pulang gadis untuk ditunjuk kepada mamanya.

ada satu gadis yang dibawa balik.

mamanya amat suka.

tapi sayang,

cinta mirwan itu putus di 3/4 jalan.

kemudian mirwan sambung kegemaran.

membawa gadis pulang tunjuk pada mama.

tapi sampai sekarang,

satu pun tiada mamanya suka.

walaupun ada yang lebih baik.

mamanya cuma suka yang dulu.

sekarang mirwan umur sudah dekat angka 35.

tidak kahwin lagi.
.
.
.
.
.
.
kamu yang sedang asyik bercinta,

biarlah bila betul-betul mahu jadi.

baru bawa cinta kamu jumpa ibu dan bapa.

faham?

kalau tidak nanti risiko perkara yang terjadi kepada mirwan itu amat tinggi untuk menghidapi kamu.


*tampalan hari ini diinspirasikan dari ati masrif




granpa ainul dulu mana suka sama saya.

tapi itu dulu.

sekarang saya satu-satunya menantu kegemaran.

kerana saya adalah seorang menantu tunggul tunggal.

~hihi~

96 comments

29 April 2011 7:39 PG

setuju! :)

29 April 2011 7:57 PG

hebat nasihat bujal. apasal granpa ainul dulu tak suka bujal, kan pakej lengkap?

29 April 2011 7:57 PG

hebat jugalah kamu bujal jadi menantu kesayangan...

29 April 2011 8:09 PG

cumilnyer baby tu..nak cubit2

29 April 2011 8:16 PG

@AYuNG

he~~~

oh hai ayung!syabas jadi 1st!yay~

29 April 2011 8:17 PG

@mump

dulu saya busuk makcik~~baru sekarang je pandai wangi2~~

*lama makcik tak komen~~

29 April 2011 8:17 PG

@Kakzakie

menantu tunggal la katakan~haha~~

29 April 2011 8:18 PG

@Cik Cempaka

jangan~~dia da tau cubit orang jugak~~haha~~

29 April 2011 8:29 PG

idea bagus~..aku xpernah bwk pmpn jumpe mama!

29 April 2011 8:30 PG

bujal,
makcik setuju...
tapikan anak makcik pompuan semua....
(tak tahu apa kaitannya...)

29 April 2011 8:31 PG

nasib baik saya bukan mirwan~

29 April 2011 8:33 PG

@cik ubi

syabas kawan~~haha~~

29 April 2011 8:34 PG

@Ibu n Abah

he~~pesan kat anak makcik nanti ye~~pastu cakap saya kirim salam~~

*saya dapat rasakan aisyah anak makcik tu bila besar akan jadi seorang yang menAWan~~he~~

29 April 2011 8:34 PG

@gadisBunga

gb jangan tiru mirwan tahu!haha~~

29 April 2011 8:42 PG

apa-apa pun, semoga bahagia.

29 April 2011 8:42 PG

baguihh...bujal

nasihat dari orang laki-laki pula

dah konfim atau dah nikah lagi
best bila gi rumah mertua tau...hihi

bujal..

nape menantu tunggul jek..
ainul anak tunggal ke :)


^_________________^

29 April 2011 8:45 PG

aku ada komen di post angka-angka.
lama tak komen sebab malas kena sign in tapi ada singgah senyap.

29 April 2011 8:54 PG

@Tok Rimau

insyaallah~~tq tok~

29 April 2011 8:56 PG

@Ati Masrif

mamaainul dua beradik je~~adik ipar saya belum kawin~so saya menantu tunggal la~haha~~

29 April 2011 8:58 PG

Mak cakap, bila dah betol2 suka je baru couple.haha.mcm budak2 asyik2 mak je.lol

morning bujal :)

Harini mama ainul masak apa?

29 April 2011 8:58 PG

@mump

saya biasa kalau da 7-8 entri mesti saya teringat kat makcik~~mana la makcik mump ni tak datang2 komen~haha~

29 April 2011 8:59 PG

@Raihana Izzati

ikut la cakap emak itu~~

hari ni belum ada cadangan untuk memasak~haha~~

29 April 2011 9:01 PG

bujal kesayangan bapak mertua.. sebab bujal suka bodek.. hahahaha

29 April 2011 9:03 PG

chit.. aku terkena..
memanglah boleh jadi menantu kesayangan sebab menantu tunggal... syukur dikelilingi orang yang sayang kita..

29 April 2011 9:10 PG

@- GC -

mana tau nih~~malu ah~haha~~

29 April 2011 9:10 PG

@aizamia3

tapi bukan senang nak bagi semua orang suka kat kita~~kan? kan?

29 April 2011 9:20 PG

Menantu tunggal!

bolot semua kasih sayang!!?

29 April 2011 9:20 PG

hebat sungguh penangan gadis yg dulu smpi mama kwn kamu takmo yg lain lg..

29 April 2011 9:38 PG

best lerrrr.... jadik menantu kesayangan...
bahagia jer rasa bila balik umah sana kan???

29 April 2011 9:41 PG

bujal:)

agreed..
cayalah!

29 April 2011 9:45 PG

hahaha..berapa kali mama ainul bawa kamu ke rumah grandpa ainul dulu?

29 April 2011 9:55 PG

@gedek!

ofkos!haha~~

29 April 2011 9:55 PG

@Rina AVAIL a.k.a Cik Betty

kena mandrem agaknya~haha~~

29 April 2011 9:56 PG

@miloais

eh pak mertua duduk dengan saya la~~haha~~

29 April 2011 9:56 PG

@CGG

CGG pun mesti adalah menantu kesayangan bukan?

he~~

29 April 2011 9:56 PG

@Daddy Ziyyad

sekali je~~tu pun x sengaja~haha~~

29 April 2011 10:17 PG

cerita dari dia tu cite tahyul.tapi ko menantu kesayangan makcik percaya, sebab orang tua suka orang yang mesra pelanggan.

29 April 2011 10:26 PG

@Cik Ina minat Do do Cheng

eh cite betul la makcik~he~~

29 April 2011 11:18 PG

setuju juga, aku kalau takkan kenalkan bf aku kat parents selagi aku tak betul2 yakin die boleh jadi bakal suami yang baik. erk..

29 April 2011 11:20 PG

setuju.. sebab yang satu tulah banyak terjadi comparison...

29 April 2011 11:20 PG

@hanaahmad

tapi pastikan bf kamu itu ada "fevret inlaw material" tahu~haha~~

29 April 2011 11:21 PG

@rATu kEBaYA

kadang tak tau apa guna la nak dibanding2 semua tu~~asal baik cukup sifat bahagia sekeluarga cukup la kan makcik kan?

29 April 2011 11:47 PG

granpa ainul mesti kacak melebihi kamu d zaman mudanye dulu kan?keh3

29 April 2011 11:49 PG

saya dulu suka bawa balik kawan tunjuk kat mak, waima kawan lelaki atau pompuan.sampai mak saya confused mana satu bf saya, dan mana satu kawan.its a trick actually!hehehehee

29 April 2011 11:55 PG

@aleen aiden

haha~~so true!

29 April 2011 11:55 PG

@SyidaGorjes

haih~~nasib baik kamu da kawin~kalau atk saya report je~haha~~

29 April 2011 12:14 PTG

sekarang je kene tunjuk2..dulu2 tak yah pon tunjuk...7 org gak dapat anak...

29 April 2011 12:21 PTG

entri yg comel...eh, comel? hehehehe...

29 April 2011 12:36 PTG

saya selalu bawak perempuan balik rumah..
err, perempuan tu mak saya.. akak saya dan adik2 saya
keh3

29 April 2011 12:40 PTG

saye tade pasangan
hahaha

29 April 2011 1:39 PTG

saya x sempat jumpa bakal mak mentua x jadi lagi,

hehee..naseb baik..

29 April 2011 1:54 PTG

bakal bertemu bakal mertua next month di seberang sana..semoga dipermudahkan oleh-Nya

29 April 2011 1:57 PTG

setuju.kalau dah bwk jumpe parents means dah serious..ohh nehi2 aku plak neves jadinyaa.hahahaha


kalau serious pun aku pk byk2 kali b4 bwk jumpe ayahanda..garang kowt!aumm!mati aku.hahaha

29 April 2011 2:41 PTG

@Eye_nee

sebab tak tunjuk kot hepi~~

29 April 2011 2:42 PTG

@Mommy Fara

apa yang comel? saya kah?hihi~

29 April 2011 2:42 PTG

@alien

ceh~~

29 April 2011 2:42 PTG

@Anisa Hang Tuah

bohong ah~~haha~~

29 April 2011 2:43 PTG

@MasZuber

jumpa la bila nak jadi nanti~~he~~

29 April 2011 2:43 PTG

@makdara TERdiva

insyaallah~~~kaver ayu habis habisan tahu!he~~

29 April 2011 2:44 PTG

@FAR

garang takde la sampai tahap nak makan orang kot~~~he~~

29 April 2011 3:00 PTG

bujal makcik terlupa nama sayur sebab dia cakap dalam bahasa cina.

29 April 2011 3:04 PTG

@Cik Ina minat Do do Cheng

haha~~nanti saya bawak gambar je la~~

29 April 2011 3:06 PTG

abg aku bawak aku aje sorang jumpa emak dia sebab dia mmg tak pernah ada gf. bila tanya kenapa takde gf waima masa study dulu; dia kata takde duit.... ;o)




*abg aku orang kedua aku bawak jumpa emak aku lepas kawan 5 tahun dengan orang yg tak fikir masa depan dulu. berkenan sangat emak aku dgn dia. Alhamdulillah dah 10 tahun dah kami kahwin.


eeeee panjangnya...

29 April 2011 3:18 PTG

berpinar membacanya~~panjang amat~~

*yang penting kamu bahagia~kan? kan?

29 April 2011 3:24 PTG

kenapa tak cakap awal2.

aku dah tersilap langkah. sebenar nya.

sigh~

29 April 2011 3:27 PTG

@HEROICzero

aku ada mesin merentas masa~nak sewa?

29 April 2011 3:35 PTG

err..ada betulnya gak kata2mu itu bujal..

yg penting..tanya hati tu dulu..

29 April 2011 4:16 PTG

@PUTUBAMBU

tapi kadang2 hati pun menipu~~haih~

29 April 2011 4:17 PTG

As salam...

tadi ade baca gak n3 kak ati tu..
kesimpulanya,selain drpd x manis dipandang ianya juga membahayakan mase depan yer dak...kalau smpai umur 40 pun mak still x restu guane? huhuh

29 April 2011 4:18 PTG

@Cik SHiNJU

haha~~tu kena nikah kat siam~~

29 April 2011 5:25 PTG

nasib baik saya dapat mertua yg best dan terbaik.

(harap2 mertua baca ini...)

29 April 2011 5:53 PTG

pak mentua slalu pi ngeteh skali kaa??

eheh

psst.. dah sampai lom benda tu?

29 April 2011 10:21 PTG

mesti kamu tak senang duduk di rumah mertua, tlg sapu laman, tlg pegi pasar, kannn?

sebab tu jadik menantu kesayangan kannn?

29 April 2011 10:35 PTG

kenapa awak pangkas tunggul tu ?

30 April 2011 3:33 PG

hehe..

best tuu jd mnantu tunggal.. :D

30 April 2011 8:28 PG

bahaya ni. nak bawak balik da tak efisyen. simpan dalam bilik boleh?

30 April 2011 5:44 PTG

comel ainul tido atas atuk. :D

1 Mei 2011 3:32 PG

kabo kat dia ... jangan macam tu..banyak anak dra menangis

1 Mei 2011 3:32 PG

kabo kat dia ... jangan macam tu..banyak anak dra menangis

1 Mei 2011 4:49 PTG

ah,badi nirwan mungkin sudah terkena aku barangkali..hahaha!

2 Mei 2011 4:24 PG

tapi aku lagi sokong cinta selepas kahwin

2 Mei 2011 12:59 PTG

kalau granpa ainul seorg yg setia maka cukuplah pakejnye itu.sudahla kacak d zaman mua,setia plak tu.keh3

2 Mei 2011 2:32 PTG

hehhehe..

tahniah bujal..jadik menantu kesayangan..:)

3 Mei 2011 8:35 PG

@Tijah

saya da suruh mertua pakcik baca da~he~~

3 Mei 2011 8:35 PG

@h4ni3

pak mentua saya bukan kaki ngeteh~~

*jap lagi saya check da sampai blum~

3 Mei 2011 8:36 PG

@DeLancrettLurpak

betul~~

(bohong gila~)

haha~~

3 Mei 2011 8:36 PG

@al-lavendari

haha~~sebab malu nak ngaku~~

3 Mei 2011 8:36 PG

@Hansyirah Takezur

hoih~kena kontrol sokmo tahu!

3 Mei 2011 8:37 PG

@Encik Psychopath

boleh! tapi sindri tanggung~~haha~~

3 Mei 2011 8:38 PG

@Sab Buenoo

dia manjang tido~haha~~

3 Mei 2011 8:38 PG

@b.r.u.t.a.l.s.o.l.o

da jenuh dia sound mak dia~~haih~~

3 Mei 2011 8:38 PG

@b.r.u.t.a.l.s.o.l.o

hoih~line tenet problem kah?

3 Mei 2011 8:39 PG

@ghost writer

ececeh~~

3 Mei 2011 8:39 PG

@Hajira Razali

ada pro ada kon~~he~~

3 Mei 2011 8:40 PG

@aleen aiden

granpa ainul sangat setia~~kubur arwah granma ainul sampai sekarang masih cantik sebab dijaga granpa ainul~

3 Mei 2011 8:40 PG

@cikceriacorner

yay~~haha~~

Catat Ulasan