Rabu, 2 November 2011

catat.

katakanlah,

kamu sedang berurusan melalui panggilan telefon.

kemudian sipolan yang berada di talian sebelah sana beri kamu arahan,

arahan nya mudah,

datang ke pejabat dan pergilah kamu berjumpa dengan sipolan bin sipolan.

baiklah,

ini tips untuk buat kamu.

bila orang beri kamu nama melalui panggilan telefon,

ambil sedikit inisiatif.

gunakan sedikit kudrat kamu,

cari pen dan kertas.

tulis,

dan mintalah kepastian hakiki dari pemberi.

bahawa apa yang kamu catat adalah benar dari sudut ejaan dan sebutan.

supaya nanti tidaklah kamu seperti orang yang jumpa saya semalam.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
yang katanya mahu jumpa Encik Jamban.
.
.
.
.
jadah apanya orang nama Encik Jamban?

keh keh~















*yang dicari sebenarnya bukan encik jambam,tapi encik jamal.encik jamal tiada bekerja di tempat saya.orang itu sudah salah arah tuju dan sebagai seorang yang bukan melayu yang tidak fasih bahasa kebangsaan,tidaklah saya hairan sangat kenapa orang itu boleh salah sebut dan salah dengar.semua sebab kekangan penguasaan linguistik.

73 comments

2 November 2011 8:05 PG

Cop dulu :)

2 November 2011 8:06 PG

Pagi-pagi Bujal sudah buat lawak hehe..dah makan Bujal?

2 November 2011 8:06 PG

Pagi-pagi Bujal sudah buat lawak hehe..dah makan Bujal?

2 November 2011 8:06 PG

jamban...????
Did the person really know jamban tu apa..

2 November 2011 8:07 PG

Aduhai... jauh pula perginya! Adakah En Jamban?
Itulah masalahnya bila semuanya diambil mudah sedangkan bukan susah untuk mencatatkan perkataan yang tak sampai pun sepuluh huruf! :(

2 November 2011 8:15 PG

hehehehe..kesian en jamal tu

2 November 2011 8:25 PG

tersedak en jamal tu....

2 November 2011 8:25 PG

sian en.jamal... hmmm...

2 November 2011 8:39 PG

hahaha....seb baik ko x tunjukkan jamban...

2 November 2011 8:45 PG

aduhhhh cian nye...

nama sedap sampai jadi jamban???

wakakkakakka

2 November 2011 8:46 PG

ada kemungkinan beliau sedang sakit perut dan benar2 ingin berjumpa en. jamban.

2 November 2011 8:49 PG

org mcm ni pun ada ye bujal.. isk isk..

2 November 2011 8:53 PG

wargh kahkah.. Dia betul2 nak memerut tu.

2 November 2011 8:53 PG

Ate baru menjengah profile Bujal, rupanya awak adalah pejuang bahasa baku ya? Patutlah sensitive antara sebutan Jamban dan Jammal. Bunyi hampir sama maksud jauh beza.

2 November 2011 8:55 PG

kerhkerhkerh.

2 November 2011 8:58 PG

rupeye sistem pendidikan lom lg trcapai

2 November 2011 9:01 PG

rasa nak sepak je kan

2 November 2011 9:01 PG

seronok hidup kamu bujal..hari-hari jumpa perkara lucu!

LOL!

2 November 2011 9:09 PG

Kot ye pun janganlah jamban....

2 November 2011 9:09 PG

hahaha...name yg kelakar1
bytw..dah terbiase mmg ade call jek pen di tgn & kertas di atas meja :)

2 November 2011 9:16 PG

ceit sian encik jamal x pasal2 jadi jamban..

2 November 2011 9:19 PG

bila menidakkan bahasa kebangsaan tempat dia bermastautin macam tu la jadinya...

2 November 2011 9:21 PG

jamal²...aduhai jamal

2 November 2011 9:22 PG

uiks....jauh betul perginya!

2 November 2011 9:23 PG

Mm...ckp tak betul tp ada di kalangan mereka berlagak tahu segala.

2 November 2011 9:26 PG

encik jamban ade??? =P
mmg BAHASA itu penting.






luv,
cik ana

2 November 2011 9:28 PG

Bujal..
Part mencari pen dan kertas lah yg makcik lemah...
Pen dan pensil dan kertas atas meja makcik selalu hilang diambil oleh 4 org budak sekolah kat rumah makcik....

2 November 2011 9:39 PG

scary gila nama jadi sampai gitu..huhu

2 November 2011 9:48 PG

kenapa tak tanya,en jamban duduk kah atau en jamban menyangkong?
:)

2 November 2011 10:07 PG

hehehehe.... tak pasal2 lak.. hehe

2 November 2011 10:12 PG

seb baek assistant aku tolong aku catat semua benda tu hahaha

2 November 2011 10:15 PG

dilahirkan dan dibesarkan kat Malaysia sekolah pun kat Malaysia tp hairan tak fasih cakap Bahasa Malaysia!

2 November 2011 10:34 PG

kalau la ada org nama tu pasti kasihan...baik guna nama samaran lol...MR Jay :)

2 November 2011 10:37 PG

jauh lari nya tu yopp

2 November 2011 10:46 PG

encik jamban..
ehehee

2 November 2011 10:47 PG

bapak Gua nama sidek, dulu ade india sebut 'itik'

2 November 2011 10:50 PG

hahahahah tersyasyul kot

2 November 2011 11:01 PG

hahahahahhaa... dalam kepala dia ingat jamban je kot? kih3

2 November 2011 11:15 PG

ntah2 dia mmg nak cari jamban x?

2 November 2011 11:33 PG

Alahai...kesiannya. nama dah sedap Jamal bertukar jamban plak.

Tapi saya tak suka klo org salah sebut/eja nama saya.

2 November 2011 11:44 PG

Pernah aku tanya kat kengkawan kalau nak ikut aku jumpa MR. Tan...
siapa tu ? kata dorang..


Mr. TANdas.


hehehe...

2 November 2011 11:55 PG

dia nak sebut en. abangzam kot
kuikui

2 November 2011 12:16 PTG

hehehe.. Jamban.. makcik rasa dia nak terkucil sekali tu.. tu yg sepontan jadi Jamban..

2 November 2011 12:35 PTG

elok di lempang jer org macam ni...hehe

2 November 2011 1:49 PTG

kesian en.jamal dah bertukar ke en. jamban

2 November 2011 2:01 PTG

pasti dalam hati..
gelak berdekah-dekah.
hahaha.. adoi..
encik jamban..

2 November 2011 2:29 PTG

jambam pun ok hapa!!

2 November 2011 2:58 PTG

hihiihi en.jamban, tunjuk kan je dia arah ke toilet :)

2 November 2011 3:24 PTG

gila jamban, nama dia pulak dipetik

2 November 2011 3:46 PTG

kalau en. jambang boleh terima lagi... kekekekeke

2 November 2011 3:48 PTG

kahkah...!
sabor je lah

2 November 2011 3:50 PTG

hahah. jambam.

percayalah, ini akan melekat dalam otak aku sampai minggu depan.

2 November 2011 3:51 PTG

hahahahha sian en jamal

2 November 2011 4:04 PTG

hahaha..jauhnya jamban dan jamal.. kesiann..

2 November 2011 4:19 PTG

MUCH MORE LOL :D kekadang perkara seperti inilah yg bisa merubah ke arah kesalahfahaman :'D

2 November 2011 4:29 PTG

hahaha...encik jamban..kekekeke

2 November 2011 4:34 PTG

teruk benor pendengaran
dan perbezaan tafsiran dia..huhu~

2 November 2011 5:12 PTG

tiap kali panggilan masuk mesti dah standby kertas dengan pen.. at least takdelah lupa lepas letak je gagang telefon tu.. ;)

2 November 2011 5:49 PTG

kakcik dah main cop cop ni. rasa tercabar sudah. heheh~

*ape daa encik jamban???

2 November 2011 5:57 PTG

pegi pejabat tanah klang nak tanya, boleh saya jumpa encik tunjal?

2 November 2011 6:47 PTG

jauh benar bunyinya...hahaha!

2 November 2011 7:43 PTG

pelat betul la org tu..hahaha.

3 November 2011 1:32 PG

benda2 asas yg mmg akak letak di tepi telefon umah adalah kertas n pen...

3 November 2011 5:53 PG

sebab tu, masa pelanggan order by phone kak ayu akan pastikan pen dan kertas ditangan..
bahaya ooo kalau salah..
dibuatnya nak air bandung, didengarnya mee bandung............
pitammmmmmmmmmmmm

PS: bujal, entry nie tak aci tau..
mana entry gambar2 kamu sempena rabu??????
ngelattttt ya

3 November 2011 6:11 PG

setuju ngan bujal,mencatat nama orang kita call terutama time berurusan ngan pejabat apa saja pun, adalah penting.

3 November 2011 9:08 PG

hihihi..Encik Jamban...huhu

3 November 2011 12:33 PTG

muhahahahhaa....
ini mmg kelakar....

3 November 2011 12:34 PTG

I beg your pardon.. did you say encik "Jamban"? hihi..

3 November 2011 12:39 PTG

En Jamban Ker En Toilet???...aper ke Jambannnnnnn....manyak susah lah ini olang....

3 November 2011 12:52 PTG

gelak mengekek sebelum makan mamak!
:D eh eh

3 November 2011 1:25 PTG

aku tak nak komen byk sbb aku tgh gelak terbahak2 ni...hahahaha...

3 November 2011 5:29 PTG

hahahahah encik jamban???
adui bg la nama yg mulia ckit...keh3

4 November 2011 8:26 PTG

Jenguk lagi blog Bujal
Bujal cerita pasal jamban
Yang silapnya mereka
Tapi En Jamban juga mangsa keadaannya

Jamban dan Jamal sahabat setia Bujal
Bujal dan Jamban sahabat Jamal juga
Mereka bertiga berpisah tiada
Dari mula bernyawa, mereka sering memerlukan..

kah kah~~

Catat Ulasan