Isnin, 12 September 2011

mematuhi kehendak.

kawan datang duduk sebelah mengeluh,

saya tanya apa punca.

"bini aku."

kawan jawab pendek.

saya minta kawan cerita lebih lanjut.

kawan geleng kepala,

kemudian mengeluh lagi.

"bini aku...."
.
.
.
.
.
.
.
.
"ngidam nak makan belalang kunyit."

"mana nak cari?"

kemudian saya bertanya google mana hendak cari belalang kunyit goreng,

google beritahu senang jumpa di Siam.
.
.
.
.
.
.
.
setakat hari ini mamaainul tiada permintaan aneh.

cuma seleranya lebih kepada laksa.

maka kamu sila cadangkan,

laksa sedap sekitar selangor.

atau di pulau pinang.

Photobucket

kawan cakap kamen rider adalah punca bininya berkehendakan belalang kunyit.

106 comments

12 September 2011 8:22 PG

tanya kedai jual umpan ikan, mungkin ada?

12 September 2011 8:25 PG

suapkan kunyit aje...

12 September 2011 8:34 PG

belalang kunyit tu boleh makan mcm tu aje ker? atau buat masak?

12 September 2011 8:41 PG

@Dr. Ben

kedai umpan ikan banyak cengkerik je~he~~

12 September 2011 8:41 PG

Bujal...
Kalau selangor... Lakes sedan kat rumah makcik... Kalau kat Melaka, rumah mentua makcik Dan Malay di Penang di rumah maktok makcik.
Jgn marah.... Ini kebenaran walaupun pahit nak diterima.....

12 September 2011 8:41 PG

@ORLANDO AHMAD

aha~~belalangnya mana nak cekau?

12 September 2011 8:41 PG

@NM02

goreng dulula~~he~~

12 September 2011 8:43 PG

Uuuuuuuu...
Banana guna iPad... Ejaan lari.....
Nak tulis Laksa sedap jd lakes sedan......

12 September 2011 8:45 PG

@Ibu n Abah

makcik je la masakkan~keh keh~

12 September 2011 8:47 PG

@Ibu n Abah

keh keh~~beriya2 saya google lake sedan tahu!

*makcik off je text prediction tu~he~~

12 September 2011 9:03 PG

belalang kunyit tu buat goreng kuniyt kah???
emmm... memang pelik kekadang citarasa ibu2 mengandung ni..!

bab laksa - kalo nak sedap yg masak sendiri beb!
ekekekeke

12 September 2011 9:16 PG

saya pernah makan belalang goreng.
tak rasa apa, sepah je banyak :)

laksa apa mau?
kalau laksa johor di johor la sedap.
kalau laksa sarawak di sarawak la sedap.
kat KL ni cari saja apa-apa laksa di 'laksa shack' :p jangan marah!

12 September 2011 9:20 PG

Lain macam je punya mengidam kekekeke... Pening kepala klu wife mintak pelik2 mcm tu kan.. kehkehkeh..

12 September 2011 9:24 PG

kat laksa shack mmg sedap
tapi reganya mahal ye...
standard2 cafe


uii..jauhnya kalau nak ke siam...
suruh je bini dia makan belalang lain...yg mudah dapat kat sini..hehehe

12 September 2011 9:27 PG

huhu...susah juga tu nak cari.

Nasib baik saya tak pernah ngidam yang pelik2..

Wife bujal ngidam laksa? Kiranya ada sorang lagi otw lah ni ya?

Kalau betul, congrats!

12 September 2011 9:28 PG

Pernah mengandung jugak ... 3 kali .. tapi tak pernah mengidam pelik2 setakat nak makan char kotiew jer hari2 ...

Laksa ??? buat sendiri la yg paling sedap ...buat sepeket makan jer sampai habis tak gaduh nak beli2 ... hehehe......

Belalang kunyit ??? takut la.. kembang tekak jugak ni ...tapi rasanya kat kebun2 or kampung2 banyak la kot ...

12 September 2011 9:31 PG

alhamdulillah.. tak pernah nak ngidam pelik2 ni.. tapi terasa nak makan terus pergi sendiri je..

12 September 2011 9:35 PG

saman kamen rider tu~

12 September 2011 9:38 PG

kata depa laksa kat Tanjung Asam, Penang tu sedap... (tapi x pasti masih ada lagi ke tidak)

kata depa lagi..laksa kat warung Pokok Janggus di Balik Pulau pun sedap.


...tapi tak pernah gi try lagi.

12 September 2011 9:49 PG

masih mencari steak walaupun tekak kembang membang.. :(

12 September 2011 10:01 PG

alhamdulillah,masa peknen..belom penah ngidam yg pelik2...takat ni tak pernah nyusahkan suami..

12 September 2011 10:07 PG

Mamaainul mengamalkan saranan Islam insya-allah tak akan mengidam aneh-aneh.... mereke yg dekat tolonglah kabarkan pada bujal laksa terbaik di sana...

12 September 2011 10:16 PG

Mujur tak terpengaruh dengan Pooh Bear.
Mau mengidam daging beruang madu.

12 September 2011 10:23 PG

laksa kat kuala perlis sedaap

12 September 2011 10:32 PG

Laksa terbaik pnh sy mkn -

Carrefour Subang Jaya. Tapi....itu cerita lebih 10 thn dulu. Skg tatau masih ada atau tak.

Sy sgt cerewet psl rasa laksa. Setakat nie, yg terbaik adalah masakan mak sy. Hehehehe. Jgn mrh eh?

12 September 2011 10:39 PG

- nnti anak rupa belalang baru tahu...huhu

12 September 2011 10:50 PG

gi klcc jek. kat little penang. sedap sungguh! hahahaha

eh..belalang kunyit tu..ade org buat snek jek. goreng rangup. tp mcm tak tergamak nak makan hahaha byk lg kot bende lain buleh mkn. hahahaha

12 September 2011 11:00 PG

belalang kunyit ... buat umpan ..mengail ikan ...

12 September 2011 11:03 PG

pegi tangkap belalang, pas tu perap dgn kunyit, goreng..time kecik2 dulu penah mkn...eeeiii...

12 September 2011 11:27 PG

peh...kalau bini dia layan dragonball lagi payah nak cari pikor

12 September 2011 11:38 PG

laksa sarawak ada.. :D

mau kena sekeh Bujal pasni..haha

12 September 2011 11:41 PG

sibbek gua tak kawen lagi

12 September 2011 11:49 PG

Mamaainul mahu laksa penang atau johor? Kalau laksa johor, mommyziyyad punya masakan adalah yg terbaik! Haha..

12 September 2011 11:59 PG

kalau suami yang masakkk laksa tu..laaaagi afdhal..

12 September 2011 12:12 PTG

betul2 ke dia ngidam gitu nok?

12 September 2011 12:27 PTG

kate para saintis..belalang kunyit byk proteinnn

12 September 2011 12:45 PTG

penah makan belalang kunyit masa zaman kecik2...umah kat bendang memang banyaklah..nak tangkap pun senang...sekarang susah nak cari...:)

12 September 2011 1:06 PTG

tu dia... siap nak ke penang utk makan laksa... ni mamaainul yg nak ke.. atau abahainul yg nak?? ekkekek

12 September 2011 1:24 PTG

penting sangatkah melayan kehendak orang rumah tu....haha...

terpaksa hendak buat macam mana kan...rasa2nya banyak laksa yang sedap di sekitar selangor ni...

12 September 2011 1:31 PTG

laksa shack je lah..

12 September 2011 1:42 PTG

baru jumpa belalang kunyit kat celah pokok kantan kelmarin... ada gak org nak makan yerr...

*maaf la sy idak la rajin nak menangkapnya...

12 September 2011 2:21 PTG

ko try carik kat jalan taiping..dekat gak dgn pulau pinang kan hahahahahahaa

12 September 2011 2:42 PTG

adeh,lalu ke mkn

*xpenah ngandung jgn bising -.-

12 September 2011 2:43 PTG

belalang digaul dengan kunyit mungkin?

laksa paling sedap pada tekak saya, laksa motor (tepi jalan) berdekatan uptown damansara. mmg terbaik!

12 September 2011 3:06 PTG

belalang kunyit? euwww..

tapi masa saya mengandungkan fifi..mmg sy mcm mamaainul lah..mengidam laksa..laksa dan laksa sahaja..

12 September 2011 3:09 PTG

saya tak pernah mengidam bukan2 tp masa preknen anak sulong, keinginan makan membuak2, nasi lemak tak cukup seketul, tp lepas makan muntahkan semua..huhu

12 September 2011 3:21 PTG

layankan ajer orang ngidam...
macam²

12 September 2011 4:10 PTG

boleh try hulur pak belang kat bini nya...caler kuning tu dah same mcm kunyit... ....huhuhuhuhu....

12 September 2011 7:00 PTG

suruh si suami buat sndri, beli/tangkap belalang, then goreng sndri mcm goreng ikan..hehe, boleh ke? :D

p/s: kesian si suami..esok2 saya macam mana lah pulak..:D

12 September 2011 7:21 PTG

cb cari kedai jual binatang.. kekadang sesat gak belalang kat situh.. xpon kampong2 ker.. dasyat betol org mengidam kan..huhu

12 September 2011 8:53 PTG

laksa di kampung saya sudah naik 50 sen - rm1.50 bentong,pahang

12 September 2011 10:41 PTG

belalang kunyit?
sedap ker? huhu~ tak sanggup den nak makan!

12 September 2011 10:43 PTG

setakat ini laksa mak mastura zuber paling sedap bagi saya!



bolehla order!



:)

13 September 2011 12:27 PG

mampos mana nak cari belalang kunyit. kalo kot kampong bleh thn..mau tgh kolompo jenuh...kunyit ada laa..

13 September 2011 1:33 PG

nujum pak belalang mungkin tahu.....

13 September 2011 7:00 PG

Bujal kat batu ferenghi, lebih kurang hujung pantai ferenghi, laksa dia sedap, beberapa kali cik ina makan kat sana. kalau suka letak otak udang.

13 September 2011 8:32 PG

@miloais

bini saya ada habit tak suka makan masakan sendiri~keh keh~

13 September 2011 8:36 PG

@tupaimerah

nak laksa penang~~

*kamu makan belalang eh? kagum!

13 September 2011 8:36 PG

@wa khairul onggon

sayang bini punya pasal~carikan je la~keh keh~~

13 September 2011 8:37 PG

@PUTUBAMBU

mamaainul tak minat laksa shack~~haih~

13 September 2011 8:38 PG

@~ yus ~

keh keh~~bini saya da 3 bulan~tolong doakan semua selamat~

13 September 2011 8:39 PG

@halila Ibrahim

ui~char koey teow hari2?

13 September 2011 8:39 PG

@rATu kEBaYA

bini saya tak tau drive~he~~

13 September 2011 8:39 PG

@alien

keh keh~

13 September 2011 8:39 PG

@~najwa~

wow! tq~~

13 September 2011 8:40 PG

@aizamia3

kat port klang ada tempat best kak~murah plak tu~

13 September 2011 8:40 PG

@kaklong

baguslah~~keh keh~

13 September 2011 8:42 PG

@Kakzakie

semalam dapat makan sebungkus~tapi mamaainul tak puas hati~~haih~

13 September 2011 8:42 PG

@Remy

keh keh~~mapuh!

13 September 2011 8:43 PG

@intan.maisarah

jom belanja? he~~

13 September 2011 8:44 PG

@Mommy Fara

keh keh~~carefour dekat dengan ofis mamaainyul~

13 September 2011 8:44 PG

@AI

keh keh~~

13 September 2011 8:44 PG

@hanie

mamaainul tak minat yang little penang punya~~

13 September 2011 8:45 PG

@Chik Att

ikan apa makan belalang?

13 September 2011 8:45 PG

@aanie

keh keh~~sedap kah?

13 September 2011 8:50 PG

@Kepala Manchiss

kalau mutira naga yang dia nak? keh keh~~

13 September 2011 8:50 PG

@Khairul Antasha

laksa sarawak rejek! keh keh~

13 September 2011 8:50 PG

@Wadi AR

bila lagi? keh keh~~

13 September 2011 8:51 PG

@Daddy Ziyyad

laksa johor guna dengan spagetti kan?

13 September 2011 8:51 PG

@DrSinga

challenge accepted.keh keh~~

13 September 2011 8:52 PG

@wahida

batul la jah~~keh keh~

13 September 2011 8:52 PG

@Kazaztan Team

ble ganti ikan tu! he~~

13 September 2011 8:52 PG

@lieynanilaz

hampir pupus kot~~

13 September 2011 8:52 PG

@.:nhalilah:.

mamaainul lah~saya tak minat laksa~keh keh~

13 September 2011 8:53 PG

@Bigdaddyz

hoih~orang ngidam tak ble buat main2~keh keh~

13 September 2011 8:54 PG

@norh

bini tak minat~haha~~

13 September 2011 8:54 PG

@ejaMaria

tangkap la~~cucuk dengan lidi buat satay~keh keh~~

13 September 2011 8:54 PG

@sahromnasrudin

jalan taiping baju banyak la~kehn keh~~

13 September 2011 8:55 PG

@Aku Ibu Muda

akan dicari! tq~~

13 September 2011 8:55 PG

@Dee

akak makan kat mana?

13 September 2011 8:56 PG

@makdara TERdiva

keh keh~~tu ngidam ngada2~~

13 September 2011 8:56 PG

@@tune®

kena layan~he~~

13 September 2011 8:56 PG

@Hantu Kak Limah

keh keh~~buat sup ekor rimau!

13 September 2011 8:57 PG

@h A n Y S

berdoa lah jangan mintak yang pelik2~~he~~

13 September 2011 8:58 PG

@Cik Bambam

kedai pancing ada kot? he~~

13 September 2011 8:58 PG

@Amiey White

uih! "mahalnya" keh keh~

13 September 2011 8:58 PG

@h4ni3

banayk protin katanya~keh keh~

13 September 2011 8:59 PG

@BonekadalamChermin

bagi nombor henfon mak mas~keh keh~

13 September 2011 9:00 PG

@Waqheh

keh keh~~belalang goreng kunyit ble kot?

13 September 2011 9:00 PG

@Abang Jonni

mana nak cari nujum?

13 September 2011 9:00 PG

@Cik Ina Do Do Cheng

nanti saya cari~tq makcik~~

13 September 2011 9:02 PG

@Tasha

he~~nanti da ngandung jangan mintak yang pelik2 plak~~

13 September 2011 6:06 PTG

kelakar lah makan ajekamen rider tu kalu boleh..belalang kunyit tu lembut sanggtttt....

14 September 2011 10:08 PG

ms pregnant sy pon suka mkn laksa..

pdhal laksa bukan makanan kegemaran ketika sy tak pregnant

15 September 2011 12:00 PG

laksa johor sangat bes....

fusion...

16 September 2011 7:57 PTG

kalau di pulau pinang, senang sangat nak mencari. rata rata semua kedai yang menjual semua osemm. kalau nak cari area kl dan selangor je yang boleh memelit kepala. kalau kat pasar malam masij damek, ada satu gerai laksa yg osem. carik masik yg pakai celak macam cleopatra

Catat Ulasan