Isnin, 26 September 2011

lingua franca.

saya tiada masalah,

menafsir dan menterjemah ayat dan perkataan inggeris.

begitu juga dalam pertuturan.

slanga amerika,britain,australia apa pun boleh.(bohong)

tapi itu dulu.
.
.
.
tapi sekarang,

bekerja dalam sektor awam,

serta kurang komunikasi bahasa inggeris.

buat penguasaan saya jadi tumpul.

hari itu saya ada urusan jual beli dengan seorang yang tidak fasih melayu,

maka saya cuba keluarkan skli bahasa inggeris yang sudah lama tidak digunapakai.

tapi yang keluar dari mulut saya bukanlah kelancaran.

cuma "gibberish"
.
.
.
.
.
jadi mulai esok matcham-matcham akan bersiaran dengan menggunakan bahasa inggeris.

demi survival bahasa inggeris saya.

boleh?

keh keh~
.
.
.
.
Photobucket


saya gurau.

bahasa inggeris penting.

tapi saya lagi sayang bahasa saya.

94 comments

26 September 2011 9:18 PG

gibberish tu macam mana bunyi dia?

26 September 2011 9:23 PG

semenjak dah tak bekerja ni.. makin kurang guna bahasa inggeris. samada pertuturan atau pun penaipan.



tok guru mengaji anak2 aku ckp....

bahasa inggeris bahasa donia.
bahasa arab bahasa syorga...

26 September 2011 9:29 PG

hurmm....sejak keje ngan cina ni penguasaan BI dh tumpul....huh

26 September 2011 9:40 PG

lei hei pin tou wa? :p~

26 September 2011 9:40 PG

Bila kamu guna bahasa inggeris, mak akan baca hanya jika mak faham. :)

26 September 2011 9:41 PG

selang seli pun ok ..
satu entri english.
satu entri melayu.

26 September 2011 9:41 PG

hello.

what is your name?

i'm fine

thank you.

26 September 2011 9:44 PG

bahasa melayu penah jd lingua franca (kut??? sy x pasti)..kalau bukan kita yg naik taraf bahasa kita sapa lagi..jom jadik macam jepun, perancis malah indonesia juga..sgt bangga dgn bahasa sendiri!

26 September 2011 9:53 PG

boleh aje beb...
nak guna campur2 pun ok...
heheheh

26 September 2011 10:01 PG

ai do no sepatah haremmmmm






@_@

26 September 2011 10:09 PG

u r sooo right...

but thank god, jabatan sya dealing with many foreigners...
so my staf yg tak fasih pun jadi lancar sbb tiap2 hari dok bertekak dgn bangsa asing...hehehe

26 September 2011 10:19 PG

- le francais pon ok...je parle francais!!!

26 September 2011 10:25 PG

Bujal..
Jika kita tak sayang bahasa kita... Siapa lagi?

26 September 2011 10:26 PG

makcik baca je entry kamu.. faham tak faham belakang kira.. makcik pun sayang bahasa melayu.. tapi inggeris pun perlu sebab bahasa doniya bak kata tok guru ngaji kakngah

26 September 2011 10:30 PG

"bahasa jiwa bangsa"

26 September 2011 10:42 PG

Yerp...kena praktikkan, kalau tak jadi lupa..I pun da lama x polish bahasa..kedua dan ketiga.

26 September 2011 10:45 PG

tolong jgn buat n3 dlm bahasa inggeris...aku tak suka...

26 September 2011 10:46 PG

kalau dah tukar b.i, maka hilanglah nafsu saya membaca blog anda. bukan kerana tak faham, cuma, feel tu tiada. Tapi lainlah kiranya jika anda guna bahasa urdu. mungkin saya akan cuba baca. mungkin.

26 September 2011 11:09 PG

Untie alu-alukan kamu ingin menulis dlm BI...sbb BI untie juga tumpul..jd dgn penulisan kamu Untie harap BI Untie akan SHARP tidak lagi PANASONIC...

26 September 2011 11:10 PG

english education yop~ heheh.



saya pun suka menulis dalam bahasa melayu.

26 September 2011 11:14 PG

spoken and written lain caranya.

26 September 2011 11:19 PG

Hampir setiap hari aku speaking English gaya Jawa dengan seorang jurulatih dari Bulgaria.

26 September 2011 11:42 PG

legaaa...jenuh nak komen dalam bahasa omputih slang australia lak kang...hehe

26 September 2011 11:44 PG

me yg kerja ngan swasta pun..boleh2lah bahasa inggerisnya..x power mana pun..hahaha..

26 September 2011 12:00 PTG

tema entri kita lebih kurang sama hari ini ..

pakcik pun begitu, bukan benci bahasa inggeris tapi lebih cintakan bahasa melayu.

26 September 2011 12:32 PTG

papepon bole.

26 September 2011 12:50 PTG

class......please listen me haa......don't malas2 n bising2 haaa...
tu je yg makcik bole ingat time cikgu cino ajr B.I dulu...huhuhuhu...

26 September 2011 1:31 PTG

tergagap-gagap gak nak speaking ni, tp terpaksa.. tak kisah la kalau broken english pun..he he

26 September 2011 1:35 PTG

Perghh ,kalau gune english kene ada dictionary sebelah lappy lahh bile bace blog matcham-matcham.hikhik

26 September 2011 1:54 PTG

kalau Bujal bertukar arah lepas ni ke Bahasa Inggeris.. eemm.. kalau ai tak komen tu sah confirm tak pahamlah tu.. hikhikhik..

26 September 2011 1:54 PTG

saya pun kena blaja ingeris balik...penguasaan dah tumpul..hoho.

26 September 2011 1:56 PTG

kena standby kamus kalau awak buat entry berbahasa asing

26 September 2011 2:17 PTG

Bahasa ibunda kakak jawa, kerja guna bahasa inggeris tapi berblog tetap guna bahasa Melayu...

26 September 2011 2:28 PTG

jom kita belajar bahasa arab :D

26 September 2011 2:46 PTG

kalau ko tulis bahasa omputeh tu,jgn harap makcik nk komen...(sbb,tak faham)heheh~

26 September 2011 2:47 PTG

mmg penting...tapi kata2 bujal lebih best dalam bahasa melayu..ahakss

26 September 2011 3:47 PTG

saya suka bahasa german!!!



errr, nanti saya bagi address thru FB, k?

26 September 2011 4:10 PTG

haha.... faham sangat tu ...sudah mula tergaru2 kepala bila berbicara dgn si twins...

26 September 2011 4:15 PTG

xyah laa..kang kena google translate..=p

26 September 2011 4:20 PTG

lebih baik jgn...sebab sy risau sy terpaksa bukak kamus utk memahami bahasa kamu tu..hehe..

26 September 2011 4:45 PTG

drpd tulis dlm bahasa inggeris, baik buat video bujal berbahasa inggeris.. hehe.. baru syok dengar slang amerika ka slang london..


adik bujal.. hadiah dah diterima.. tQ banyak8x~ :D

26 September 2011 5:29 PTG

cek bergibberish di twitter.
practice make perfect katanya.
hentam je la.

26 September 2011 6:16 PTG

Bujal di dalam bahasa Inggeris ialah Brooke, kamu tahu? ~haha

26 September 2011 6:33 PTG

*keji*

saya sudah teruja , tahu ?

26 September 2011 10:57 PTG

ini blog kamu, suke ati kamu lah bujal.. english ke bahasa melayu ker...i oke ajer ;]

27 September 2011 4:00 PG

saya pun nak polish balik bi,

lme x gune,mcm dah tunggang langgang

27 September 2011 8:13 PG

@ejaMaria

bunyi takde maksud~keh keh~~

27 September 2011 8:14 PG

@kakngah

ala~~kalau aka gi kedai runcit speaking je loa~~abru la tak tumpul~keh keh~~

27 September 2011 8:14 PG

@Aku Ibu Muda

eh bukan cina lagi ramai speaking ke?

27 September 2011 8:15 PG

@catherine-

sudah ada..sudah ada~~

keh keh~

27 September 2011 8:15 PG

@kakcik

keh keh~~taknak guna pun~~

27 September 2011 8:15 PG

@alien

malas lah~nanti hilang originaliti~keh keh~

27 September 2011 8:16 PG

@Anisa Hang Tuah

please come again~ting!

27 September 2011 8:16 PG

@Rina AVAIL a.k.a Cik Betty

paling respek kat jepun~keh keh~

27 September 2011 8:17 PG

@miloais

hoih~~blog saya rujukasn bebudak upsr~tak ble campur2~~keh keh~~

27 September 2011 8:17 PG

@NM02

okay,let me teach yu.keh keh~

27 September 2011 8:18 PG

@mamaNoriz

kekadang jeles tengok bangla lagi terer speking dari kita~he~~

27 September 2011 8:18 PG

@AI

hamboi~~kemain spiking perancis!

27 September 2011 8:18 PG

@Ibu n Abah

he~~betul tu makcik~~

27 September 2011 8:20 PG

@rATu kEBaYA

makcik punya guru dengan kakngah gpunya guru orang yang sama kah? keh keh~

27 September 2011 8:20 PG

@gedek!

*angguk2 setuju~

27 September 2011 8:21 PG

@Lady Windsor

hamboi~~ada bahasa ketiga lagi!

27 September 2011 8:21 PG

@wahida

menurut perintah!

27 September 2011 8:21 PG

@PK

saya cadang mahu guna bahasa banjar.

27 September 2011 8:22 PG

@Eye_nee

panasonic tak boleh pakai.gah kat nama je~~keh keh~

27 September 2011 8:22 PG

@~najwa~

sebab bahasa melayu cantik dan berbunga2~keh keh~

27 September 2011 8:22 PG

@Dr. Ben

tunjuk ajar ku sifu!

27 September 2011 8:23 PG

@Remy

aku percaya.

keh keh~

27 September 2011 8:23 PG

@amirah

keh keh~~nanti saya plak pening nak balas komen~~

27 September 2011 8:24 PG

@Dee

asal faham pun da cukup bagus~he~~

27 September 2011 8:26 PG

@al-lavendari

sebab lenggok bahasa kita indah~~

27 September 2011 8:26 PG

@stalker hebat !

tunggu entri bahsa rojak aku~keh keh~~

27 September 2011 8:27 PG

@Hantu Kak Limah

hidup lagi ke cikgu tu? he~~

27 September 2011 8:27 PG

@norh

biar gagap dari tak faham sepatah haram~he~~

27 September 2011 8:28 PG

@aizamia3

keh keh~~saya punya BI tahap kampung je la kak~~senang faham punya~~

27 September 2011 8:28 PG

@lieynanilaz

jom gi asah~keh keh~~

27 September 2011 8:29 PG

@pB

hoih~~simple BI je la~keh keh~

27 September 2011 8:29 PG

@Kakzakie

saya faham jawa~~tapi nak cakap tak berapa~he~~

27 September 2011 8:30 PG

@makdara TERdiva

wahidun satu! isnani dua! salasatun tiga! arbaatun empat!........

saya tahu sampai situ je~haih~

27 September 2011 8:31 PG

@kaklong

ala~~kamon makcik~~

27 September 2011 8:32 PG

@chichi

oh~~terharu saya~~

27 September 2011 8:33 PG

@DeLancrettLurpak

jangan lupa tahu!

bahasa german bunyi macam orang marah la~keh keh~

27 September 2011 8:34 PG

@Bigdaddyz

asal jangan twins pinggir bahasa melayu sudah la~he~~

27 September 2011 8:34 PG

@merahitujambu

keh keh~~google translate pun banyak mengarut sekarang ni~~keh keh~

27 September 2011 8:34 PG

@aanie

keh keh~~saya menurut perintah~

27 September 2011 8:35 PG

@aanie

jangan risau~~saya tak buat~keh keh~~

27 September 2011 8:35 PG

@h4ni3

malu ah~~say segan kamera~keh keh~

27 September 2011 8:35 PG

@cek chun

bagus~~prektis mek perfek!

27 September 2011 8:36 PG

@Daddy Ziyyad

wow! sedap nama inggeris saya~keh keh~~

27 September 2011 8:36 PG

@HEROICzero

ah kamu saja berbohong menyedapkan hati saya~

27 September 2011 8:37 PG

@Tasha

polish bagi kilat~keh keh~

27 September 2011 12:22 PTG

cik ina sayangkan bahasa malaysia, memang tak suka pun bahasa english tapi dah keja terpaksa guna gak.

27 September 2011 1:26 PTG

jom kita practiSE speaking! berkhidmat dgn gov yek? memang persekitaran > m'galakkan BM. :-)

28 September 2011 5:19 PTG

cintailah bahasa kita..

bahasa jiwa bangsa!

Catat Ulasan