Selasa, 5 Julai 2011

sabarudin.

granpa ainul cakap dengan sulaiman,

kemudian sulaiman cakap dengan mamaainul,

kemudian lagi mamaainul cakap dengan saya :

"firdaus bawak kereta laju,abah kecut perut."
.
.
.
.
2 haribulan tujuh saya ke pahang.

hantar sulaiman pergi nikah.

bawak granpaainul sekali.

dari pelabuhan klang sampai ke kuantan,

meter kelajuan kereta saya langsung tidak capai kelajuan lebih 100km/j.

sebab saya tidak mahu granpaainul kecut perut.

dan perasaan saya ketika itu,

adalah seperti "berak dengan perlahan supaya bunyi prek prak prok tidak kedengaran orang di tandas sebelah"

amat tertekan tahu!

tapi macam yang orang cakap,

sabar itu ada hikmahnya.

kerana,

jarak sepelaung sebelum sampai susur keluar temerloh,

ada perangkap laju.

maka saya selamat duit dari kena saman.
.
.
.
.
kurang lebih pukul 4 petang tarikh yang sama,

sulaiman selamat jadi suami orang.

alhamdulillah.



ke mana-mana pun,

tumpuan saya lebih kepada makan.

ikan talapia goreng dengan sambal tempoyak diatasnya adalah rasa yang amat bahagia.

107 comments

5 Julai 2011 8:46 PG

hai awak

5 Julai 2011 8:47 PG

ok baru abis baca, haha... eh ajar saya edit gambar macam gitu

5 Julai 2011 8:50 PG

woaaahhh, terbaekkk ooo lauk pengantin camtuh...

patut ler kamu x beganjak dr meja makan pengantin walaupun pengantinnya belum rasmikan lagi makanan tuh suma...:)

5 Julai 2011 8:52 PG

pandu perlahan jiwa selamat
pandu laju kepala lumat..

speedtrap tu memerangkap..
hati2

5 Julai 2011 8:53 PG

hai awak!!!

eeewwww best nyer lauk atas meja tuewww... hati2 kalo berak, eh memandu ye awaakkk (gua komen style makwe makwe)

5 Julai 2011 8:53 PG

Alhamdulillah, semuanya sudah selamat.

5 Julai 2011 8:55 PG

Bagus juga ada granpa ainul dlm kereta. Selamat tak kena saman...

5 Julai 2011 8:56 PG

wahhhhhhh! ada sambal tempoyak
vei de mabeles!

alhamdullilah... selamat pergi dan selamat balik ye...

iols banyak kali gak kena saman speed trap kat temerloh tu... setiap kali lalu memang semedang kena!

5 Julai 2011 8:56 PG

sedapnye makanan tuh.. lama tak makan masakan camtu.. :P

5 Julai 2011 8:56 PG

talapia goreng sambal tempoyak? makcik kena cuba ni..

5 Julai 2011 8:59 PG

sirap bandung yang membuatkan saya terus dahaga tahap cipanzi

5 Julai 2011 9:07 PG

tahniah sulaiman.

5 Julai 2011 9:08 PG

"Biar jahat asal selamat"

5 Julai 2011 9:13 PG

makan di meja beradap pengantin memang amat mengasyikkan ! kamu bertopi!!

5 Julai 2011 9:14 PG

bujal...
rasa macam nak rosak enjin bawak kurang dari 100km/h kan?????

5 Julai 2011 9:17 PG

"berak dengan perlahan supaya bunyi prek prak prok tidak kedengaran orang di tandas sebelah"

Sangat kelakar!

5 Julai 2011 9:19 PG

haa! ade hikmah kn......... :)

5 Julai 2011 9:23 PG

bila pandu slow mata cepat mengantuk..
bila pandu laju kena pulak speedtrap..
jadi.. sila pandu dengan berhemah dan berhati-hati..
masih ramai yang memerlukan anda dalam kehidupan seharian.. ;)

5 Julai 2011 9:25 PG

agak2 tahap kelajuan masa makan tu menggentarkan org sebelah tak?

5 Julai 2011 9:31 PG

saya nampak air bandung...
emmm... bandung soda kah itu?...

5 Julai 2011 9:41 PG

pes time dengar ikan talapia letak sambal tempoyak.. macam menarik je..

5 Julai 2011 9:44 PG

alahaiiii..lauk atas meja tuuu..

5 Julai 2011 9:52 PG

alhamdulillah, kamu amat prihatin dgn mertua kamu. Bolehlah bolot title 'menantu kesayangan'.

5 Julai 2011 9:58 PG

ayah saya pun bawa kereta laju. XD

5 Julai 2011 10:16 PG

- x abis lg kenduri ye...

5 Julai 2011 10:18 PG

guna literoom ker ??

5 Julai 2011 10:34 PG

nk pandu laju ingatlah org yg tersayang..

selamat pengantin baru buat sulaiman..

gambar tu cantek buat camtu..edit mcm mana blh ajar?

5 Julai 2011 10:47 PG

sebenarnya tak rasa pun kaki tu tekan pedal minyak sampai rapat. jahat betul kaki tu kan. hahahah

5 Julai 2011 10:51 PG

bujal, bujal. bab makan ni kemain laju,.

5 Julai 2011 11:15 PG

ikotkan drive mcm plesit kah ?









pic pon mkanan je yg ada warna. ahaii. t'liur pulak ;)

5 Julai 2011 11:27 PG

sudah ckp terimakasih pada granpa ainul???...

En Bujal bagaimana kamu edit gambar itu..sungguh cantik sekali pdng 2 kali pdng pon masih terasa cantik...

5 Julai 2011 11:28 PG

hehe... pasti kereta kamu berang kerana x dapat berlari garang seperti kuda merah laju.


lauk yg simple. pasti lebih sedap.

5 Julai 2011 11:30 PG

gambar tu cantik la bujal...

5 Julai 2011 11:47 PG

mcm mana nak buat gamba macam tu?buat n3 sket.

5 Julai 2011 11:51 PG

:)

5 Julai 2011 1:12 PTG

ahh laporr

hehee~~

5 Julai 2011 1:22 PTG

kita alergic ngan tempoyak ....heheheheh ...

5 Julai 2011 1:31 PTG

makan makanan kenduri selalu tidak menepati selera..pilihan kurang dan selepas itu dlm perjalanan balik mesti singgah kedai makan.tapau lagi.uh!

5 Julai 2011 4:01 PTG

meriahnye lauk :)

5 Julai 2011 4:59 PTG

lauk2 yg marbeles...huhu..:)

5 Julai 2011 5:22 PTG

Ate tak mau buat blogwalking psl 'ank2' sakit tapi Ate termasuk nyinggah jugak umah awk.

Kalau Ate bawak bawah keta jarak jauh tak sampai 100km/j mau Ate hentak2 kepala kat stering psl mengantuk. Tapi tu lah kan... dengar cakap org tua ada banyak pekdah nya.

5 Julai 2011 5:24 PTG

kita tiru soalan KOG...macam mana awak edit gambor tu...kita tengok lamaa belek-belek...sebelah kaler sebelah tak kaler...cam na?

5 Julai 2011 5:28 PTG

suka lihat pic tu..
nak belajar edit gambar.
ahahaha


PS: umai kata, ibu suka bawa laju2..
kalau perlahan.. sure itu bukan itu
waka..waka

5 Julai 2011 8:07 PTG

makan2 kecut perut lagi. heheh

5 Julai 2011 10:00 PTG

makan....kita sama makan itu sangat penting tahu...haha!

5 Julai 2011 10:11 PTG

menyosal den baco entry ni malam ni. den tongah lapar ni.
adeh.

5 Julai 2011 10:12 PTG

cik ina jadi lapar dengar tempoyak . bestnya. bukan ko sorang memberi tumpuan pada makanan, cik ina pun sama.

6 Julai 2011 1:53 PG

baby ainul: biarpun lauk pengantin best2 belaka... botol susu lagi bestkan...? heeeeeeeeeee comel ainul posing cengitu...

6 Julai 2011 3:12 PG

makan kenduri kat pahang best kan . tempoyak itu wajib *orang pahang cakap hihi

6 Julai 2011 6:31 PG

pahang memang best.. orang pahangnye bebaaaikkk!!

6 Julai 2011 8:30 PG

@kucingorengemok

hai orang ke satu!

6 Julai 2011 8:31 PG

@kucingorengemok

saya edit kat tablet lah~guna aplikasi pic say pro.

6 Julai 2011 8:32 PG

@AYuNG

saya cop tempat awal2~haha~~

6 Julai 2011 8:32 PG

@bact.

sekarang da tak panggil perangkap da~~diorang buat open~~haha~

6 Julai 2011 8:33 PG

@JARI YANG TERBARAI

ala2 gadis genit gedik gittew~~

6 Julai 2011 8:33 PG

@kakcik

semua da setel~~he~~

6 Julai 2011 8:34 PG

@Kakzakie

lega~haha~~

6 Julai 2011 8:34 PG

@miloais

amat sedap tahu!haha~~

6 Julai 2011 8:35 PG

@Hansyirah Takezur

ha~~apalagi~gi cari tempoyak~

6 Julai 2011 8:36 PG

@ibundo

nanti bagi saya try~~he~~

6 Julai 2011 8:36 PG

@NM02

jangan lupa campur soda~he~~

6 Julai 2011 8:36 PG

@nizamsani

sulaiman cakap tq~

6 Julai 2011 8:37 PG

@gedek!

pepatah haram~haha~~

6 Julai 2011 8:37 PG

@Daddy Ziyyad

ya~kadang2 saya bertopi~~haha~~

6 Julai 2011 8:37 PG

@Ibu n Abah

he~~amat tensen~~

6 Julai 2011 8:38 PG

@Mommy Fara

itulah perumpamaan keadaan saya masa tu~he~~

6 Julai 2011 8:38 PG

@sha a.s

betul~jimat dari kena saman~

6 Julai 2011 8:39 PG

@aizamia3

hamboi~~pesanan khidmat masyarakat~~he~~tq~

6 Julai 2011 8:39 PG

@alien

aku kalau makan slow~~ambik feeling~haha~~

6 Julai 2011 8:39 PG

@ejaMaria

bandung biasa je~~

6 Julai 2011 8:40 PG

@rATu kEBaYA

try la makcik!

6 Julai 2011 8:40 PG

@Khairul Antasha

tempting kan?he~~

6 Julai 2011 8:40 PG

@fISZ

keh keh~~

6 Julai 2011 8:41 PG

@Sab Buenoo

kaki rempit?he~~

6 Julai 2011 8:41 PG

@AI

belum lagi~haih~~

6 Julai 2011 8:41 PG

@pB

tak aih~~guna pic say pro je~~

6 Julai 2011 8:42 PG

@Rina AVAIL a.k.a Cik Betty

saya guna picsay pro~~

6 Julai 2011 8:42 PG

@hanie

haha~~betul!

6 Julai 2011 8:42 PG

@MATAHARI

apa nak buat~haih~~

6 Julai 2011 8:43 PG

@Fyqa

pelesit laju kah?he~~

6 Julai 2011 8:44 PG

@Eye_nee

saya edit guna aplikasi henset je~~he~~

6 Julai 2011 8:45 PG

@James Alexander

aku tahan je la~~haha~~

6 Julai 2011 8:45 PG

@kaklong

tq makcik~~

6 Julai 2011 8:46 PG

@SyidaGorjes

rahsia!haha~~

*saya guna picsay pro~

6 Julai 2011 8:46 PG

@Udy

senyum je?he~~

6 Julai 2011 8:46 PG

@Miscellaneous Smiles

jom blanja saya makan~

6 Julai 2011 8:46 PG

@Chik Att

ecece~~betulkah?

6 Julai 2011 8:47 PG

@ghost writer

selalu jadi macamtu~haih~~

6 Julai 2011 8:47 PG

@makdara TERdiva

dan amat sedap~he~~

6 Julai 2011 8:47 PG

@lieynanilaz

ofkos lah~he~~

6 Julai 2011 8:48 PG

@Ann Huda (Ate)

anak siapa yang sakit?

6 Julai 2011 8:48 PG

@geraugebang

he~~saya guna picsay pro~~

6 Julai 2011 8:49 PG

@Citarasa Rinduan

wah~~akak pun kaki pecut?

6 Julai 2011 8:49 PG

@Sca Ndx

makin kembung adalah~haih~~

6 Julai 2011 8:49 PG

@Bigdaddyz

keh keh~~gimme five!

6 Julai 2011 8:49 PG

@tupaimerah

mamak bukak 24 jam hapa?he~~

6 Julai 2011 8:50 PG

@Cik Ina Do do Cheng

he~~apalagi makcik~~cari tempoyak la~~

6 Julai 2011 8:51 PG

@Bidadari Syurga

dia da pandai makan tempoyak tahu!haha~~

6 Julai 2011 8:51 PG

@Amiey White

patin pun wajib eh?

6 Julai 2011 8:52 PG

@Khairul Hakimin B. Muhammad

orang pahang eh pakcik?haha~~

6 Julai 2011 8:53 PG

saya dari pahang.

nanti saya belanja bujal tempoyak.

nyum nyum

*berak senyap - tak best langsung

6 Julai 2011 11:33 PG

"berak dengan perlahan supaya bunyi prek prak prok tidak kedengaran orang di tandas sebelah "

wahahahaaaa!!
terbaek Bro!!!!

6 Julai 2011 2:07 PTG

uishh..bestnya lauk pengantin tu..

6 Julai 2011 7:04 PTG

untunglah makan kat meja pengantin..lauk sedap2..

7 Julai 2011 6:39 PTG

resepi org pahang :) tahniah sulaiman

Catat Ulasan