Selasa, 13 Mac 2012

ekspresi jiwa luka.

saya selalu kena herdik.

"cukai tanah saya da 5 tahun tak sampai.bila sampai kena denda sampai beratus ringgit.korang punya salah tak hantar bil saya plak kena bayar denda? jadahnya??"

maka saya jawab :

"tu lah dia! da sampai surat warning baru nak bising.da tahu cukai tanah tu wajib tak kan tiap tahun nak kena ingatkan? apa ingat bila setahun tak sampai bil kira free lah?komensen la encik~~bil tak sampai ambik la inisiatif  datang sini check.apa susah sangat? sibuk sangat kah?orang macam encik ni saya ingat nak gi berak pun kena ada orang tolong ingatkan! puih!!"

serius saya jawab begitu.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
tapi dalam hati lah.

mana berani saya luah.

sebab kamu pelanggan.

pelanggan adalah raja.

pelanggan sentiasa benar.

saya sambung senyum sambil membelai kamu dengan kemesraan.








*pengeluaran bil hasil tanah bagi negeri selangor biasanya bermula pada disember.tarikh akhir pembayaran adalah 31 mei dan denda dikenakan bagi pembayaran lewat.jadi lah manusia yang berguna.bil lambat sampai sendiri datang cetak.boleh?

**kenapa bil kamu tidak sampai?serius saya tidak tahu tapi ada teori yang mengatakan kerajaan negeri saya mahu jimat duit setem.keh keh~

38 comments

13 Mac 2012 11:26 PG

serius igt berani jawab camtuh...
ouh, kalo btul ckp camtuh.. saya salute.. hehehehe~

13 Mac 2012 11:29 PG

Assalam,

Bil air, letrik, talipon, astro, tanah, pintu, pembentung, kereta, pendapatan, saman, bank..macam2 bil lagi.

Mungkin orang tuh duduk luar negara kot..hehehehehehe

13 Mac 2012 11:34 PG

customer always right...
:)

13 Mac 2012 11:36 PG

Eh... mak dah bayar ke belum ek? ;-)

13 Mac 2012 11:46 PG

aku buang tanah kat rumah aku ni, tabur tanah dari Johor. so tak payah bayar cukai tanah kat Selangor. kah kah kah...

sabo aja lah Bujal..aku pun selalu menjawab macam tu dalam hati, sebab pesakit selalunya betul..wakakaka

13 Mac 2012 11:47 PG

dah tau, mana berani kamu jawab cam tu, ...berani kau...

kalau tak bayor api, api kena potong
kalau tak bayor cukai tanah, tanah kena rampas, baru ada akai kot nohh... ekeke.

13 Mac 2012 11:52 PG

gua respek la kalau lu memang berani cakap itu macam!

13 Mac 2012 12:02 PTG

standard kalau bekerja di kaunter hadapan...telinga kena tahan..muka kena senyum...

bersabarlah bujal..manusia ni kerenah macam2..

13 Mac 2012 12:05 PTG

abang,
boleh buat bayaran atas talian tak??

13 Mac 2012 12:13 PTG

untuk ayat yang berbintang 1 apa maksudnya.. dan berbintang 2 apa pula maksudnya..

=)

13 Mac 2012 12:17 PTG

pelanggan naik lemak...

sepak kan aje..

settle problem...

13 Mac 2012 12:21 PTG

memandangkan abang seorang pemalas, molek sangat abang jadi serupa pakcik tersebut

13 Mac 2012 12:27 PTG

Bapak kakak yg dah bercicit pun tahu setiap kali masuk bulan Jan sibuk nak bayar cukai-cukai tanah-tanahnya...

13 Mac 2012 12:58 PTG

Terasa....q

13 Mac 2012 1:04 PTG

jawapan terakhir tu , kah kah kah ! itu boleh gunapakai dengan sinis sekali ! ahahaha

13 Mac 2012 1:40 PTG

hehehe...kita adalah lebih kurang...mpelanggan adalah betul saje...(:

sama2 lah kita senyum ye....

13 Mac 2012 1:46 PTG

aku tak pernah bayar pun...hahaha...

13 Mac 2012 1:54 PTG

oh. igt kalau tak sampai bil tu boleh dijadikan alasan utk dapat kelepasan cukai? heheh~

13 Mac 2012 2:03 PTG

biasalah tu..bukan tak tau..tp amik kesempatan..dgn harapan boleh dpt free...bila tetiba dpt surat warning..terus melompat..kehkehkeh..

13 Mac 2012 2:07 PTG

ni sama kes macam cukai pendapatan lah kan..borang tak sampai tak bayar..bagi alasan tak tau.. padahal taknak bayar..bila time nak dapat return baru terhegeh2.. padan muka..hehehe..

13 Mac 2012 2:19 PTG

cuba try test jawab betul2 gitu..

hehehe

sabor je lah kan bujal..
ngan karenah org yg suka berlengah gini

13 Mac 2012 2:20 PTG

pelanggan adalah raja... hmmm... term tu dah tak relevan la...

13 Mac 2012 2:35 PTG

hahahaha bulat mata sy baca kalau btul2 bujal jawab mcm tuh!

13 Mac 2012 2:52 PTG

sepanjang 5 tahun tu dia ingat cukai tanah dah dimansuhkan kot.. he..he.. nasib baik cukai tanah akak takde yg tertunggak..

13 Mac 2012 4:12 PTG

saya terharu sebenarnye sbb encik bujal follow blog saya yang xseberapa tu..thanks ye..erm..psl entry hari ni, melor pun selalu jugak x terucap kata2 cmtu..sbbnye nti pikir balik, ape natijah yang akan terjadi klu luahkan..(betul ke penggunaan kata 'natijah' tu?) hihi..sabo jelah ye..

13 Mac 2012 4:26 PTG

kesalahan harus ditanggung oleh diri sendiri. and don't have to blame others aite...

13 Mac 2012 4:35 PTG

tang jimat duit setem aku tergelak,hehe


p/s aku cetak bil unifi aku sendiri kat TM shah alam.saya okey

13 Mac 2012 4:53 PTG

hehehe.. nak jimat stem ye...

13 Mac 2012 5:02 PTG

terasa, ok!

13 Mac 2012 5:27 PTG

huh. nasib baik menyewa!

13 Mac 2012 6:34 PTG

semua orang nak ada tanah
tapi cukainya tanak pulak

13 Mac 2012 9:06 PTG

berani dalam hati je...woha!

13 Mac 2012 10:17 PTG

pakcik tunggu bulan mei baru nak bayar .. belum pernah lagi kena denda.

* t/kasih kerana link ke blog pakcik. pakcik perasan hari ni matcham-matcham pelawat datang.

14 Mac 2012 8:29 PG

hehehe...mcm mcm ragam!

14 Mac 2012 11:09 PG

kalo awak jwb mcm nih..mmg saya tabik!!

16 Mac 2012 9:45 PG

Alamak akakpun belum bayar cukai tanah. Seb baik bukak blog ni. Salam perkenalan

26 Mac 2012 11:01 PG

kalau jawab camtu sah2 kejap lagi ada yang makan flying kick.

Catat Ulasan