Selasa, 28 Ogos 2012

potensi.ayuh sama-sama menyerlahkannya.


kadang-kadang,

kita tidak perasan akan kelebihan.

samada tanpa sedar,

penafian,

atau tidak mahu teroka.

sekarang mari kita lihat gambar dibawah,














seterusnya gambar ini pula,















"bujal makan halia guna sudu kah? "

tidak sayang,

itu perbuatan aneh namanya.

berbalik kepada perkara pokok,

kelebihan.

sejak berkawan dengan encik jamie oliver

maka tahulah saya,

sudu adalah pengupas halia yang paling hebat.

cubalah.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
*tanya sedikit,saya sajakah atau blogger.com sekarang berperangai haram jadah? mahu terbit tampalan pun bukan main dia punya susah.

59 comments

28 Ogos 2012 9:50 PG

network x okeh kot bujal...

28 Ogos 2012 9:55 PG

blogger.com yg salah!!!dari smlm try hapdet tapi mmg mcm !@#$$%%^ la....

28 Ogos 2012 9:57 PG

kalau saya.

saya campak sekali kulit dalam masakan. ha ha

28 Ogos 2012 9:58 PG

kat sini ok je. cuma network office block blogger..sabo je la..

cuba tukar ke browser lain..kadang2 bowser tak ok..

28 Ogos 2012 10:03 PG

kamu sahaja kot, blogger saya tidak berperangai haram jadah

28 Ogos 2012 10:07 PG

kokak je halia tu bujal.
pedehal.

kahkah.



.

28 Ogos 2012 10:10 PG

Ko nak buat apa makan halia banyak banyak tu dek?

28 Ogos 2012 10:17 PG

@AYuNG
ye kot~~sebab guna ipad ok je~~

28 Ogos 2012 10:17 PG

@:: Mrs.Eady ::

keh keh~~jangan campak ke laut suda~

28 Ogos 2012 10:18 PG

@-hazen

kot halia tanam sendiri boleh la buat gitu~~kalau yang beli punya~~tak berapa berani~keh keh~

28 Ogos 2012 10:18 PG

@Rai

blogger dia block,da tu update guna apa?

28 Ogos 2012 10:19 PG

@Daddy Ziyyad

untunglah~~aku punya da taip panjang2 tak ble publish~da tu dia tak save plak~haih~

28 Ogos 2012 10:19 PG

@tasekM

ceh~~orang gasar namamya tu~~keh keh~

28 Ogos 2012 10:20 PG

@Dr Singa
macam2 kakak~~buang angin satu badan~keh ekh~

28 Ogos 2012 10:35 PG

eh buang kulit ke? rasa halia sama je buang kulit atau tak. lalalalalala~selamat hari raya,

28 Ogos 2012 10:35 PG

pakai sudu...?
baru tahu...

sebab hujan kot :)

28 Ogos 2012 10:37 PG

Guna sudu? Mak dah biasa guna pisau (malas nak keluar dari kebiasaan... hehehe...)

Mak ok je buat catatan, cuma yang mak tahu dah tak ramai yang singgah sebab catatan mak tak semenggah (kamu tahukah apa itu semenggah?)

28 Ogos 2012 10:41 PG

sy br tahula bujal guna sudu boleh kupas halia..nnt sy nak cuba..harap jangalah sudu sy bengkok :P

28 Ogos 2012 10:52 PG

@eLL

takut lor~~chemical punya belen melekat~lain la halia tanam sendiri~~

28 Ogos 2012 10:52 PG

@Ati Masrif

cubalah~~

28 Ogos 2012 10:52 PG

@kakcik

kalau otai memangla guna pisau~keh keh~

ala~blog saya pun sama mak~~

28 Ogos 2012 10:53 PG

@Rina AVAIL a.k.a Cik Betty

jangan guna sudu plastik!

28 Ogos 2012 11:01 PG

baru tau


tima kasih

28 Ogos 2012 11:04 PG

kalau suami saya yang biasa buat catering tu..dia kata orang tak buang pun kulit halia..basuh bersih2..terus je potong utk blend..hahaha..

blogger.com ada masa2nya mmg menyakitkan hati..tp pagi tadi ok je rasa dee..

28 Ogos 2012 11:21 PG

bujal sekarang kawan ngan jamie oliver je..dasat. rasa mcm ok je blogger. ke sebab tak update apa2 sejak minggu lepas? ngeee

28 Ogos 2012 11:31 PG

ooo boleh gunakan sudu tuk cara yg lebih mudah...nnt makcik buat eksperimen...

28 Ogos 2012 11:53 PG

Mmm...tak nah gune tp bley la try.

28 Ogos 2012 12:01 PTG

Nanti akak nak try. Biasanya akak ketuk2 campak je kalau hiris2 pun sekali je dengan kulitnya setelah di cuci...dasar pemalaskan...hahahaa....

Akak bukan kata blogger.com buat hal...server opis pun terencat tumpang raya!

28 Ogos 2012 12:26 PTG

bujal..selamat hari raya..mkn halia byk2 bleh buang angin..kentut2..ehheheh

28 Ogos 2012 1:26 PTG

ye ke?? cer en. bujal buat demo sikit cmane kupas halia ngn sudu....

28 Ogos 2012 1:32 PTG

samalah KA pown rasa nak hempas2 aje sehari dua ni

28 Ogos 2012 1:34 PTG

makan halia.. buang angin ke?

blogger saya okey aje..

28 Ogos 2012 3:00 PTG

tak baik berkata begitu kepada blogger, mintak maaf cepat! haha

28 Ogos 2012 3:39 PTG

kawan dgn jamie oliver tu... amboiii... dia bole masak rendang eh?

28 Ogos 2012 3:49 PTG

@pB

sila cuba~~

28 Ogos 2012 3:49 PTG

@Dee

tak biasa~~nak kena kupas jugak~keh keh~

28 Ogos 2012 3:50 PTG

@amirah

jamie oliver tu kira kawan2 biasa je~~selalu lepak dengan bobby flay~keh keh~

28 Ogos 2012 3:50 PTG

@Eye_nee

sila cuba~~he~~

28 Ogos 2012 3:51 PTG

@faraherda. razalan

saya suka~~sebab cepat dan kurang bahaya berbanding pisau~~

28 Ogos 2012 3:52 PTG

@JunAina

server opis saya ok lagi~keh keh~~

28 Ogos 2012 3:52 PTG

@cikceriacorner

selamat hari raya ccc~~hari ni da puas buang angin~he~~

28 Ogos 2012 3:53 PTG

@kakngah

meh datang rumah~~demo free~~

28 Ogos 2012 3:54 PTG

@Kesuma Angsana

kekadang hangin jugak~~punya lah penat taip sekali tak ble publish~check dalam draft takde plak~~

28 Ogos 2012 3:54 PTG

@.:nhalilah:.

keh keh~~saya suka teh tarik halia~~

28 Ogos 2012 3:55 PTG

@- GC -

blogger.com la~~bukan korang~keh keh~

28 Ogos 2012 3:55 PTG

@ejaMaria

tengah bagi dia kursus buat kerisik~~keh keh~

28 Ogos 2012 4:13 PTG

sy baru tau....

nnti nak try...tp kalau dia x jd pengupas paling hebat sy slhkan bujal....hehe...

28 Ogos 2012 4:27 PTG

selama sebulan business ayam madu di bazaar ramadhan ... berkilo2 halia dah dikupaskan..... munna senang guna pisah kupas kulit tu je

28 Ogos 2012 4:33 PTG

Mak makan halia nanti terkentut2.. Mak suka tengok muka u hensem... berpeluh pula..muah

28 Ogos 2012 5:16 PTG

Owh..baru saya tau. Nnt bley cuba.

Blogspot tgh sengal lah tu.

28 Ogos 2012 8:21 PTG

saya cedok halia kisar ke atas nasik ayam hainan guna sudu. :D

29 Ogos 2012 12:33 PG

Makcik dah lama guna sudu kupas halia....senang

29 Ogos 2012 11:02 PG

baru saya tahu ilmu kupas halia yang mudah hari ini...

saya pun kdg2 pelik,saya rasa belum tekan publish..tiba2 dah terpublish...kadang2 memang mengong juga agaknya...

29 Ogos 2012 1:44 PTG

ilmu yg berguna
mekasih ye en.bujal :)

29 Ogos 2012 2:21 PTG

mesti banyak angin dlm badan ko kan...

29 Ogos 2012 4:49 PTG

aku takde masalah pun tempek gambar.

kikis halia guna sudu menjimatkan. kalau nak lagi jimat,takyah kikis. pastu kena sembur dengan mak mertua,

2 dlm satu, jimat dapat tarbiyah dapat.

29 Ogos 2012 5:40 PTG

baru tahu... hikhikhik

30 Ogos 2012 12:30 PG

kalau sy,

sy yg bermasalah
sebab jarang-jarang hapdet entri!

kihkih

14 September 2012 2:58 PTG

tak penah try lagi dengan sudu.. biasa guna pisau.. ;)

Catat Ulasan